Novosti

Predstavljanje knjige: “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine”

U sklopu obilježavanja Dana logora Stara Gradiška, 3. veljače od 13:00 do 14:30 održat će se predstavljanje knjige “Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1992. godine” autora Vlade Radošića.

Autor knjige Vlade Radošić završio je Policijsku akademiju, nakon čega je pred rat došao u Novu Gradišku i bio pripadnik Specijalne policije “Zebre”. Kada se stanje na ratištu malo smirilo, s radom je nastavio u krim policiji kao kriminalistički službenik za ratni zločin i terorizam. U sklopu posla, prikupljao je podatke vezane za ratne zločine na području zapadne Slavonije i u skladu s tim podnosio kaznene prijave, privodio osumnjičenike u istražni zatvor i slično.

Ipak, kako većina od tih procesa nije donijela značajne rezultate, nakon odlaska u mirovinu posvetio se istraživanju i pronalaženju podataka i dokumenata koji će objektivno prenijeti sve što se događalo u logoru Stara Gradiška. Kao rezultat toga, nastala su dva izdanja knjige, čiji je cilj svjedočiti istinu o bolnim događajima logora Stara Gradiška te kroz pisani trag promicati vrijednosti Domovinskog rata.

Na slikama dostupnim na poveznici donosimo primjer jednog od dokumenata koji se nalaze u knjizi, a prikazuje Naredbu za osnivanje logora. Valja napomenuti kako je pokrovitelj izdavanja knjige Ministarstvo hrvatskih branitelja, i to u sklopu projekta koji je odobren Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije iz Nove Gradiške.

O autoru

Ines Herceg