Novosti

Otvorena vojarna “204. brigade Hrvatske vojske” u Vukovaru

U Vukovaru je u petak, 10. studenog, otvorena vojarna “204. brigade Hrvatske vojske”, čime je postrojba Oružanih snaga RH prvi put smještena u Vukovaru. Vojarna je svečano otvorena u nazočnosti visokih državnih dužnosnika, uzvanika i građana, a radi se o realizaciji projekta koji je ministar Krstičević obećao prošle godine u Vukovaru.

Svečanost je započela otkrivanjem ploče s nazivom vojarne “204. brigade Hrvatske vojske”, a ta je čast pripala umirovljenom brigadiru Branku Borkoviću – Mladom Jastrebu, jednom od zapovjednika obrane Vukovara, vojnikinji Jeleni Dedaković, kćeri Mile Dedakovića – Jastreba, prvog zapovjednika 204. brigade HV-a, te članovima obitelji Babić, Šoljić i Zadro. Nakon toga, vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić blagoslovio je vojarnu.

Svečanost su dodatno uveličali pripadnici Inženjerijske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koji su prešli više od 23 km od Vinkovaca do Vukovara. Predvođeni brigadnim generalom Denisom Tretinjakom, uz zvuke koračnice ušli su u vojarnu “204. brigade Hrvatske vojske”. Nakon dolaska stjegonoša uslijedilo je podizanje državne zastave na jarbol, koju su donijeli pripadnici Počasno-zaštitne bojne u pratnji članova obitelji poginulih i nestalih pripadnika 204. brigade HV-a.

Hrvatska vojska i Grad Vukovar neraskidivo su povezani još od 1991. godine, a ovim svečanim činom vraćamo stvari tamo gdje im je mjesto. – rekao je Penava, gradonačelnik Vukovara, te zahvalio ministru Krstičeviću na ispunjenju obećanja.

Prisutnima se obratio i ministar Krstičević:

S izrazitom čašću i srcem ispunjenim ponosom mogu danas, uoči predstojeće 26. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara,  konačno reći – ispunio sam obećanje koje sam dao na sjednici Vlade u Vukovaru 17. studenog 2016. – vratili smo pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, grad heroj i simbol junaštva u Domovinskom ratu. (…) Upravo je dolazak Hrvatske vojske u Grad Heroj poruka kako nikada nećemo zaboraviti heroje Vukovara i sve one koji su položili živote na oltar Domovine – zbog njih ćemo se i dalje nastaviti boriti za Hrvatsku!

Vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović također se obratila prigodnim riječima:

Ponosna sam što sam kao vrhovna zapovjednica OSRH dočekala ovaj dan da postrojim Hrvatsku vojsku u hrvatskom Vukovaru. Hrvatska vojska se danas vraća u simbol hrvatske obrane od velikosrpske agresije. Današnjim činom nastavlja se povratak postrojbi Hrvatske vojske u gradove iz kojih nikada nisu ni trebali otići.

Uz visoke državne dužnosnike, predstavnike Vlade te županijskih i lokalnih vlasti, MORH-a i OSRH-a, djelatne i umirovljene generale i visoke časnike, svečanom otvorenju vojarne u Vukovaru nazočili su i učenici osnovnih škola s područja Grada Vukovara te iz Karlovačke, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke i Varaždinske županije.

Novoizgrađena vojarna smještena je na prostoru od 10.000 km2, na kojem su četiri građevine s pratećim sadržajima. Vojarna je izgrađena u roku od oko 3 mjeseca, a troškovi uređenja i izgradnje iznose 16.985.759 kn. U vojarni je smještena Inženjerijska satnija iz sastava Inženjerijske bojne GOMBR-e HKoV-a OSRH-a, koja je premještena iz Vinkovaca.

Izvor fotografija i teksta: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

 

O autoru

Ines Herceg