Kultura Novosti

Otvorena izložba ratnih fotografija „1991“ Zorana Filipovića

Povodom obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak u četvrtak, 11. travnja 2019. otvorena je izložba ratnih fotografija „1991“ Zorana Filipovića u Gradskom muzeju u Novoj Gradišci.

Otvorenju izložbe ispred Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je inicijator ovog projekta, nazočila je gđa Ivanka Bušić, voditeljica Službe za očuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Gđa Bušić je istaknula kako Ministarstvo hrvatskih branitelja trajno brine o očuvanju istine o Domovinskom ratu i pravima hrvatskih branitelja, a jedan od načina sjećanja i čuvanja od zaborava, upravo su ovakve izložbe. Zoran Filipović svojim je objektivom zabilježio najteže trenutke stradanja u Domovinskog ratu, a njegove fotografije trajni su svjedok tih dana.

Dr. sc. Željka Čorak, članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti o fotografijama Zorana Filipića kaže: „Postoji jedan koji je govorio čistu istinu. Takav je trag o sebi ostavio Zoran Filipović. Bio je legenda ratne fotografije, pod pseudonimom Zoro objavljivali su njegove slike najvažnije svjetski mediji. Bio je onaj koji je otišao snimati jer se nije moglo, jer je bilo preopasno, jer je bilo opasno poživot, po taj samo jedan… Otišao je kao za okladu sa sobom.“.

Izložba će biti postavljena i u Okučanima, u kripti crkve sv. Vida, a otvara se 25. travnja 2019. godine u 19 sati.

 

IZVOR: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.