Novosti

Okrugli stol: Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.

U Maloj Pisanici pored Bjelovara 28. ožujka 2018. godine počeo je dvodnevni okrugli stol naziva „Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991.

Okrugli stol organiziraju Bjelovarsko-bilogorska županija i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (podružnica Bjelovarsko-bilogorske županije), a potporu pri održavanju dali su Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“.

Prvi dan okruglog stola bio je rezerviran za raspravu o političkim i vojnim prilikama u zapadnoj Slavoniji do oslobađanja i za vrijeme oslobađanja vojarni.

O pregledu političkih prilika uoči otvorene agresije na RH 1991. godine govorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. dr. sc. Ante Nazor, o problemima u istraživanju oslobodilačkih operacija u zapadnoj Slavoniji 1991. godine dr. sc. Natko Maričić Jerčić, a o političkim prilikama u zapadnoj Slavoniji tijekom 1990. i 1991. godine dr. sc. Željko Karaula. Svoje promišljanje o srpskoj pobuni u zapadnoj Slavoniji 1990. i 1991. godine iznijela je dr. sc. Janja Sekula-Gibač, a o ulozi Varaždinskog korpusa JNA u ratu protiv BiH i Banjalučkom korpusu JNA 1991. godine u zapadnoj Slavoniji govorio je dr. sc. Davor Marijan.

Osim toga, održani su paneli o oslobađanju vojarni u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Križevcima, Bjelovaru, Doljanima kod Daruvara, Požegi i Virovitici te značaju policije u Domovinskom ratu na području zapadne Slavonije.

Na kraju je zaključeno kako je cilj održanog okruglog stola valorizirati važnost operacija u zapadnoj Slavoniji za vrijeme Domovinskog rata. Isto tako, naglašeno je da bi ovaj okrugli stol trebao rezultirati izdavanjem posebne publikacije.

U svom je obraćanju izaslanik Predsjednice general-pukovnik Mile Ćuk naglasio važnost uloge zapadne Slavonije u Domovinskom ratu, podsjetivši na najvažnije oslobodilačke operacije na tom području – Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, general-pukovnik Drago Matanović prilikom otvaranja okruglog stola istaknuo je da je važno raspravljati o događajima s početka Domovinskog rata kako bi se rasvijetlile povijesne činjenice te konkretizirale okolnosti i uloga tog povijesnog vremena za bjelovarsko-bilogorski kraj, ali i cijelu Hrvatsku. Također se prisjetio:

Oslobađanje vojarni koje je omogućilo naoružavanje Hrvatske vojske i oslobađanje prvih prostora u Hrvatskoj krenulo je upravo iz zapadne Slavonije u vojnim operacijama Otkos 10, Orkan 91 te Papuk 91.

Prvi načelnik Glavnog stožera OS RH, umirovljeni stožerni general Anton Tus, podsjetio je na formiranje i angažman pripadnika Hrvatske vojske u zapadnoj Slavoniji, oslobađanja vojarni i oslobodilačkih operacija: „Zahvaljujući operacijama u zapadnoj Slavoniji, oslobođeno je više od 2200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, odnosno 130 sela i zaselaka“.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je prisutne goste i predavače, naglasivši kako je iznimno zadovoljan jer u ovom okruglom stolu sudjeluju svi oni koji su dali izniman doprinos u Domovinskom ratu.

Biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. dr. Vjekoslav Huzjak poručio je kako je od zaborava najvažnije očuvati povijesne činjenice o Domovinskom ratu.

U četvrtak, 29. ožujka 2018. godine, raspravljat će se o oslobodilačkim operacijama Otkos 10, Orkan 91 i Papuk 91 te o doprinosu zapadnoslavonskog bojišta u slamanju srpskih agresorskih snaga tijekom 1991. godine.

IZVOR TEKST/FOTO: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

O autoru

Ines Herceg