Novosti

Održan sastanak predstavnika za nestale osobe u Beogradu

U Beogradu je 2. srpnja 2018. godine održan radni sastanak predstavnika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe, predvođenih predsjednikom Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale osobe te pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem, i predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, predvođenih predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.

Sastanku je prisustvovao i veleposlanik RH u Srbiji Gordan Bakota, predstavnici srpskog stručnog tima zaduženog za prikupljanje informacija o nestalim osobama te predstavnici UNDP-a (United Nations Development Programme), međunarodne organizacije koja se u svojem djelokrugu bavi i pitanjima nestalih osoba.

Na sastanku se raspravljalo o otvorenim pitanjima i zahtjevima obje strane te je ocijenjeno kako dostava informacija Komisije predstavlja pozitivan pomak u nastojanjima za uspješnim rješavanjem pitanja sudbine nestalih osoba. Ipak, provjerom je utvrđeno da se podaci odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene, odnosno u pojedinim je slučajevima riječ tek o inicijalnim podacima, stoga je očigledna potreba intenziviranja napora u pronalaženju drugih podataka, kako bi se doznala sudbina nestalih osoba.

Dogovoreno je da se idući sastanak održi u rujnu ove godine, a u međuvremenu će se nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtjevima te će se nastaviti s izradom novog pravnog okvira prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

Valja naglasiti i kako su u organizaciji i koordinaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u utorak, 3. srpnja 2018. godine, započela terenska istraživanja i izvidi na području Vukovarsko-srijemske županije.

Unutar istraživanja obuhvatit će se više lokacija na području Grada Vukovara, Općine Bogdanovci i Tordinci, za koje postoji sumnja da su prikrivena mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava oružane agresije na Republiku Hrvatsku 1991./92. godine.

Napomenimo za kraj kako se na području Vukovarsko-srijemske županije još uvijek traga za 480 nestalih osoba i posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba.

IZVOR (Tekst/Foto): Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg