Novosti

Obilježena 30. obljetnica Antiterorističke jedinice Lučko

Dana 7. rujna 2020.  godine Antiteroristička jedinica Lučko obilježila je svoju jubilarnu 30. godišnjicu osnivanja.

Obilježavanju,  uz potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, prisustvovali su zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Alen Klabot, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk, predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90 Darko Lutring te ostali pripadnici Jedinice i članovi obitelji poginulih pripadnika.

Skromno ali ponosno obilježavanje odvijalo se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a što je naglasio potpredsjednik Vlade i ministar Božinović.

Današnje okolnosti primoravaju nas da im se dovitljivo prilagođavamo u svemu, pa tako i u obilježavanju naših važnih obljetnica, što ova svakako jest. Zbog značaja Antiterorističke jedinice Lučko i njihove uloge u miru i slobodi za sve nas i naše buduće generacije, iznimno mi je drago da smo i u ovoj, po svemu drugačijoj i jedinstvenoj godini, pronašli način za obilježavanje njihove velike, jubilarne, tridesete godišnjice osnivanja.

Davor Božinović


Dana 7. rujna 1990. godine Antiteroristička jedinica Lučko osnovana je kao prva organizirana postrojba hrvatske države, njena prva oružana formacija, kroz čije je redove tijekom rata prošlo oko 350 pripadnika. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko, a 52 ih je ranjeno. Nakon rata umrlo je i stradalo 12 pripadnika Jedinice.

Obilježavanje je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju u čast svim poginulim pripadnicima Jedinice te svečanim postrojavanjem Jedinice. Vijence su prvi položili članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika.

Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk izrazio je svoje zadovoljstvo realiziranim planovima i ulaganjima u Jedinicu: S ponosom mogu reći kako smo sada uz rame svim jedinicama u Europi i svijetu, po samom naoružanju, balističkoj zaštiti, voznom parku, streljani, teretani te ostalim uvjetima. Mi smo postrojba koju je uvijek krasilo domoljublje i međusobno povjerenje, jer kroz obuku, mi postajemo bratstvo. Kroz kontinuirana ulaganja možemo reći kako smo uistinu jedna od najelitnijih postrojbi u svijetu.

Predsjednik Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko ’90 Darko Lutring naglasio je kako je izrazito ponosan na činjenicu da je duh iz devedesetih godina i dalje prisutan u Antiterorističkoj jedinici Lučko: Zadovoljan sam što i danas vidim da se ovdje gradi i radi. Htio bih samo još napomenuti kako je rasla agresija na Hrvatsku, tako je rasla i snaga ove Jedinice. Kad je agresija bila najjača, i ova Jedinica je bila najjača. Sve izazove koje su ispred nas stavili, sve smo ih odradili, a tako se radi i danas.

Antiteroristička jedinica Lučko ponos je Hrvatske i svih hrvatskih građana, a taj duh pobjednika osjetio se već prvog dana, prije trideset godina, kad su hrabri hrvatski mladići zajedno stali u liniju i sami sebi rekli: Sve za Hrvatsku.

IZVOR I FOTO – MUP RH

O autoru

Administrator