Novosti Udruge

Obilježena 29. obljetnica pogibije hrvatskih branitelja u Tenji

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica obilježena je 29. obljetnica pogibije dvojice hrvatskih heroja, vitezova Damira Hornunga i Franje Jusupa. Damir i Franjo poginuli su 7. srpnja 1991. kao pripadnici satnije Zbora narodne garde Orahovica u izravnom okršaju s neprijateljem na ulicama osječkog prigradskog naselja Tenja i prvi su poginuli branitelji sa šireg orahovačkog područja. Obljetnica je započela na mjesnom groblju u Čačincima na grobnom mjestu Franje Jusupa gdje su cvijeće i svijeće položili načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot te predstavnici braniteljskih udruga s orahovačkog područja.

Damir i Franjo položili su svoje mlade živote na oltar Domovine u Tenji, braneći našu Slavoniju, našu Hrvatsku. Svake godine okupimo se na njihovim grobnim mjestima kako bi im odali dužno poštovanje i dali sve od sebe kako se žrtva ove dvojice heroja za nas, za Hrvatsku i za sve buduće generacije, nikada ne bi zaboravila. To je nešto najmanje što možemo napraviti, svake godine se sjetiti, zapaliti svijeće, položiti svijeće i pomoliti se za njih, a oni su dali toliko puno. Jedinice lokalne samouprave na području županije pa tako i Općina Čačinci itekako vode brigu o svojim poginulim braniteljima, ali isto tako i o invalidima Domovinskog rata i svim svojim braniteljima i uvijek će nam to biti dužnost i obveza. Pozivam sve braniteljske udruge da se ujedine i da zajedno ustraju u nastojanjima da se istina o Domovinskom ratu prenosi i dalje kako bi i mlađe generacije točno znale što se događalo tih ratnih godina i kako je obranjena Hrvatska. Moram svakako reći kako je u tijeku i izrada spomen biste Franji Jusupu koja će biti postavljena na ulazu u njegovu ulicu u Čačincima.

načelnik općine Čačinci Mirko Mališ

U nastavku obljetnice odana je i počast Damiru Hornungu na njegovom grobnom mjestu na gradskom groblju u Orahovici, a potom je središnji dio održan ispred Hornungove spomen biste. Počast su odali gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvo Gradskog odbora HDZ-a Orahovica na čelu s predsjednikom Sašom Risterom.

Osim Damiru i Franji počast je kod spomenika u Tenji odana i njihovim poginulim suborcima Zdravku Rittgasseru, Đuri Kišu i Marku Zegnalu.

Vijence su položili predstavnici Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tenja i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji, predstavnici policije, jedan od sudionika borbi tog dana, a kasnije i jedan od zapovjednika obrane Tenje Marko Golek, Josip Talapko, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, osječka dogradonačelnica Žana Gamoš i druga izaslanstva.

Branitelji koji su poginuli ovdje bili su među prvim žrtvama koje su dale svoje živote u obrani naše domovine. Na ovaj dan Tenja je i tužna i ponosna, tužna jer su mladi ljudi dali živote, ono najvrjednije što imamo, no, u isto vrijeme i ponosni jer su hrvatski branitelji iz
Tenja dali veliki doprinos obrani kako Tenje, tako i Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske.

dogradonačelnica Osijeka Žana Gamoš

 

NASLOVNA FOTO – Glas Slavonije

 

Izvori

Darko Pejić: Počast hrvatskim braniteljima (Glas Slavonije)

Vladimir Grgurić: U Orahovici, Čačincima i Tenji odana počast poginulim braniteljima Damiru Hornungu i Franji Jusupu (ICV)

 

O autoru

Administrator