Novosti

Obilježena 29. obljetnica početka općeg napada na Dubrovnik

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo te u podnožju križa na Srđu u znak sjećanja i zahvale  svima onima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku, na dan kada se prisjećamo početka napada na Dubrovnik, 1. listopada 1991. godine.

U ime Grada Dubrovnika svijeće i vijence položili su gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, u društvu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova RH Frana Matušića te pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića.

Molitvu na Srđu predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić, a u prigodnom programu sudjelovali su i učenici OŠ Ivana Gundulića.

”Tog je dana Dubrovnik napadnut s kopna, mora i iz zraka od strane srpsko-crnogorskih snaga s ciljem posezanja za Dubrovnikom i stvaranja ”velike Srbije”. Prisjećajući ih se izražavamo i trajnu zahvalnost svima koji su branili Grad i svima koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u slobodnom Dubrovniku. Posebno se prisjećamo naših najmlađih, djece Dubrovnika koja su izgubila svoje živote i to je najveći teret i najveća žrtva koju je Dubrovnik podnio kako bi danas bio slobodan. Nažalost, ni nakon ovoliko godina, iako smo primili ispriku s crnogorske strane, još uvijek nismo primili ispriku sa srpske strane, posebno sa strane Trebinja, od kud je najveći dio operacija išao prema Dubrovniku. I dalje ćemo tražiti ispriku, ne zato što želimo da netko prizna svoj zločin nego zbog činjenice da treba krenuti dalje u budućnost i zbog činjenice da Dubrovnik mora nastaviti pronositi mir, kao što je to radio i u svojoj prošlosti, a kao zalog budućnosti i neponavljanju takvih zločina.

Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika


Program se nastavio spuštanjem vijenaca u more s mula u Gružu te svetom misom za sve poginule u Domovinskom ratu koja će se služiti u Crkvi Male braće.

IZVOR I FOTO – dubrovnikinsider.hr

O autoru

Administrator