Novosti Udruge

Obilježena 29. obljetnica osnutka 121. novogradiške brigade

Dana 26. rujna 2020. godine u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, a pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, Županije Brodsko-posavske i Ministarstva hrvatskih branitelja svečano je obilježena 29. obljetnica osnutka 121. brigade hrvatske vojske.

Obilježavanjem je započelo mimohodom od Doma hrvatskih branitelja do Trga dr. Franje Tuđmana gdje su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana odali počast poginulim pripadnicima brigade-pukovnije i svim ostalim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima koji su bili na novogradiškoj bojišnici branili i obranili Novu Gradišku od agresora.

Vijence su položili obitelji poginulih, smrtno stradalih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i Udruga roditelja poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja na čelu s Antom Vukšićem; u ime Ministarstva hrvatskih branitelja počast je odao predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije, brigadir Branko Cindrić, ratni zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić; predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, Damir Matošević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić; ispred Grada Nova Gradiška, zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić i koordinator braniteljskih udruga, Vlatko Greiner i druge udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je u Domu hrvatskih branitelja druženjem i evociranjem sjećanja na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška Damir Matošević istaknuo je da je brigada-pukovnija bila nositelj ratnih operacija na novogradiškoj bojišnici, kao i to da je važno je da se te vrijednosti prenose dalje kako bi ostale trajno upisane.

Ratni zapovjednik 121. brigade Josip Mikšić naveo je da je 121. brigada formirana i ustrojena u najtežim uvjetima Domovinskog rata.

IZVOR I FOTO – radiong.hr

O autoru

Administrator