Novosti

Obilježena 26. obljetnica HVU “Dr. Franjo Tuđman”

20. prosinca u vojarni “Petar Zrinski” svečano je obilježena 26. obljetnica osnivanja Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, a tijekom svečanosti izvršena je i primopredaja dužnosti zapovjednika HVU-a između dosadašnjeg zapovjednika general-pukovnika Slavka Barića i novoizabranog general-bojnika Mate Pađena.

Uz djelatnike HVU-a i polaznike svih škola te programa izobrazbe, svečanosti su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predstavnici MORH-a i drugih državnih institucija, zapovjednici ustrojbenih cjelina OS RH, umirovljeni visoki časnici OS RH, predstavnici sveučilišne zajednice, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora, obitelji poginulih hrvatskih vojnika te drugi.

Primopredaja dužnosti izvršena je kada je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov preuzeo stijeg HVU-a od generala Barića te ga uručio generalu Pađenu, koji je prisegnuo na časnu i predanu službu.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je generalu Bariću na časnoj službi, darovanom iskustvu i znanju te dodao da su rezultati rada HVU-a vidljivi i prepoznati, ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama partnerima i saveznicima koji koriste HVU kao mjesto izvrsnosti za svoje dočasnike i časnike.

Izaslanik Predsjednice i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov obratio se prisutnima govoreći:

Tijekom 26 godina HVU je izrastao u respektabilnu odgojno-obrazovnu instituciju na koju svi možemo biti ponosni. Posebno se ponosimo sveučilišnim studijskim programima koji su pokrenuti u suradnji sa Sveučilištima u Zagrebu i Splitu.

Također se zahvalio generalu Bariću na svemu što je napravio u razdoblju obnašanja dosadašnjih dužnosti, a generalu Pađenu poručio je da predano nastavi s razvojem HVU-a kao mjesta gdje se razvijaju i testiraju konceptualna i doktrinarna rješenja te da na svom putu znanjem oblikuje budućnost naših Oružanih snaga.

General-bojnik Mate Pađen rekao je da spremno prihvaća izazov zapovijedanja HVU-om, naglasivši da će u fokusu njegovog djelovanja biti timski rad, predanost te kontinuirani razvoj kompetencija djelatnika i polaznika.

General-pukovnik Slavko Barić rekao je da je od 1990. godine, kad je ušao u sustav organizacije obrane Hrvatske, nastojao služiti Domovini na najbolji mogući način. Svoju posljednju dužnost u vojnoj karijeri shvatio je kao osobni izazov, a uz to je nabrojao sva postignuća koja je HVU ostvario posljednjih godina kako bi postao visokoobrazovna ustanova koja će postići najviše standarde.

Obljetnica je iskorištena i kako bi se najistaknutijim djelatnicima HVU-a svečano uručila odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale, a na kraju je održan i glazbeni program u izvedbi Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga i vokalnog solista Mirka Švende Žige.

Izvor tekst/foto: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (T. Brandt)

O autoru

Ines Herceg