Novosti

Obilježena 20. obljetnica pokopa žrtava u Lovasu

26. ožujka 2018. godine u Lovasu su ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved, izaslanik predsjednika Sabora Stevo Culej i izaslanik Predsjednice RH Mladen Markač položili vijence za poginule hrvatske branitelje na spomen obilježje masovne grobnice u Lovasu.

Podsjetimo se, u Lovasu su 10. listopada 1991. godine mještani okrutno ubijeni i mučeni, Hrvati su bili prisiljeni nositi bijele trake na rukama kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, a žene su mučili i silovali te tjerali na prisilni rad. Tijekom Domovinskog rata ukupno je ubijeno 89 mještanina Lovasa, a jedan se smatra nestalim.

Iako je zločin bio jedan u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskoga rata, okupirani i spaljeni Lovas izdvaja se po tome što su na zvjerski i posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, pa su tako civili bili prisiljeni u noći hodati minskim poljem kako bi se ono očistilo od mina. Zločin su počinili pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne jedinice “Dušan Silni”.

U sklopu obilježavanja obljetnice, u Domu kulture Lovas održala se komemoracija za sve poginule koji su u Domovinskom ratu stradali na području općine Lovas. Na komemoraciji se okupljenima obratio ministar Medved rekavši kako su žrtve Lovasa svjedoci razmjera zločina koji su se na području Hrvatske događali tijekom srpske agresije. Isto tako, istaknuo je kako se nikad ne smije zaboraviti žrtva koju su podnijeli poginuli i nestali hrvatski branitelji i civili u izgradnji slobodne Republike Hrvatske, naglasivši kako će Vlada RH uz Ministarstvo hrvatskih branitelja ulagati maksimalne napore da bi se otkrile sudbine nestalih žrtava.

Po završetku komemoracije, služena je misa zadušnica za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Mihovila arkanđela u Lovasu, koju je predvodio nadbiskup i metropolit u vrhbosanskoj nadbiskupji, kardinal Vinko Puljić, u koncelebraciji s đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom mons. Đurom Hranićem te svećenicima Vukovarskog dekanata.

FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

O autoru

Ines Herceg