Novosti

Obilježen Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja

Sukladno situaciji te preporukama nacionalnog, županijskog i gradskog Stožera civilne zaštite, svečana ceremonija započela je polaganjem lovorovog vijenca kod bjelovarske Katedrale u spomen civilnim žrtvama te na Spomen obilježju poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku.

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima i građanima grada Bjelovara, pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja s područja grada Bjelovara i građana grada Bjelovara. Kao i dosadašnjih godina, formirana je kolona “Mimohod pobjednika 1991” od paviljona do spomen područja Barutana, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule branitelje, među kojima i predsjednik države Zoran Milanović te pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Dinko Tandara.

Na spomen području Barutana, nakon odavanja počasti poginulim braniteljima održana je koncelebrirana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Uoči polaska Mimohoda prema Spomen području Barutana, predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Bjelovarsko-bilogorske županije, Stipe Šola je istaknuo važnost obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja:

Važno je da se prisjećamo tih dana i da govorimo istinu o tim danima, o počecima Domovinskog rata, o onome što se događalo i tko je kriv za počinjena suluda dijela kao što je agresija na Republiku Hrvatsku. Hrvatski branitelji su ponosni na ono što su učinili, obranili su hrvatsku državu u kojoj se danas svi građani mogu osjećati sigurno.

Kako smo spomenuli, obilježavanju je nazočio i pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, Dinko Tandara koji je kazao:

Današnji Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja obilježit ćemo dostojanstveno. Uz “Mimohod pobjednika 1991” u spomen na poginule hrvatske branitelje na području Barutane napravljen je velebni spomenik. Želimo da Spomen područje na Barutani bude mjesto posebnog pijeteta za Bjelovarčane i za sve građane Republike Hrvatske.

IZVOR I FOTO – bjelovar.info

O autoru

Administrator