Novosti

Novi Zakon o hrvatskim braniteljima

30. studenoga u Hrvatskom saboru prihvaćen je novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. 93 zastupnika glasalo je “za”, 15 “protiv”, a četvero je bilo suzdržano.

Ovaj je Zakon izrađen kako bi se najzaslužnijima za obranu Domovine pružila sveobuhvatna skrb prilagođena njihovim potrebama. Nakon što su statusna i materijalna prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te stradalnika Domovinskog rata godinama bila podijeljena u niz različitih zakona, sada je stvoren jedinstven Zakon kojime će korisnicima biti osigurana odgovarajuća skrb i prava, uz uvažavanje njihovog zdravstvenog i socioekonomskog stanja.

Novi Zakon donosi sljedeće najvažnije promjene:

  • reguliranje mirovinskih prava (smanjenje dobne granice odlaska u mirovinu ovisno o sudjelovanju u borbenom sektoru; povećanje iznosa najniže mirovine; reguliranje prava pripadnika HVO-a)
  • promjene kod zapošljavanja (veća prednost pri zapošljavanju branitelja; porezna olakšica poslodavcima koji zaposle djecu nestalih ili smrtno stradalih branitelja)
  • uvođenje naknade za nezaposlene branitelje (ovisi o broju dana provedenih na ratištu)
  • prava za učenike i studente – djecu nezaposlenih branitelja (pravo na besplatan školski obrok i udžbenike; prednost pri smještaju u učeničke i studentske domove)
  • pravo na psihosocijalnu pomoć (za branitelje, članove njihovih obitelji te članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja)

Tijekom prvog tjedna u prosincu Zakon će se objaviti u Narodnim novinama, a osmog dana od dana objave, Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji stupit će na snagu, nakon čega će korisnici moći započeti s primjenom svih mjera iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja.

Izvor tekst/foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

O autoru

Ines Herceg