Kultura Novosti

NAJAVA – Projekcija dokumentarnog filma “Korlat” u Zadru

Povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO “Oluja”, Narodni muzej Zadar poziva Vas na projekciju dokumentarnog filma “Korlat” redatelja Luke Klapana, koja će se održati u atriju Kneževe palače u Zadru (Poljana Šime Budinića 3) u petak, 7. kolovoza 2020. u 21 sat. Ulaz na projekciju je besplatan.

Film govori o ubojstvima stanovnika Korlata koji početkom Domovinskog rata nisu željeli napustiti svoje kuće.

Ubojstva su i ovdje izvršena bez milosti i na najokrutniji mogući način. Korlat se jedino razlikuje po tome što su u njemu do početka rata podjednako živjeli i Hrvati i Srbi. Od početka same okupacije mjesta, to jest od svibnja 1991. pa do lipnja 1992. ubijeno je sedmero Hrvata. Tomo Modrić na smrt je pretučen pred svojom kućom i odveden u Kninsku bolnicu gdje je odmah preminuo, Ivan Milković nedugo potom ugušen je u svom krevetu. Supružnici Cecilija i Martin Buljat na kućnom pragu ubijeni su 5. listopada 1991. U zaseoku Galići 20. ožujka 1992. ubijena je Kristina Galić, zatim Milan Bulić zvjerski je pretučen i ubijen u svom dvorištu 5. lipnja 1992., a Soka Šikić ubijena je 1. listopada 1992. na spavanju, kada su pobunjeni Srbi minirali stari dio njene obiteljske kuće gdje se nalazila konoba.

Luka Klapan

Napomena: Zbog epidemioloških mjera, broj mjesta je ograničen te je mjesto za projekciju potrebno rezervirati putem e-mail adrese: info@knezeva.hr ili broja telefona 023/627-764. Dodatna projekcija filma održat će se u petak, 14. kolovoza 2020. u 21 sat.

 

IZVORI – Narodni muzej Zadar/ zadarskilist.hr

O autoru

Administrator