Kultura Novosti

Legenda Domovinskog rata Zvonko Pandurić dobiva svoj spomenik

Na plakatu “Hrvatska vas zove” koji je 1991. godine pozivao na obranu Hrvatske nalazi se legenda Domovinskog rata Zvonko Pandurić, poznat pod nadimkom “Stric”. Fotografija autora Vladimira Kostjuka tada je putem plakata obišla Hrvatsku te ušla u legendu, a na njoj “Stric” predvodi skupinu koprivničkih branitelja u dolasku na pakračko ratište.

Pandurić se uključio u Domovinski rat kao dragovoljac, napustio je dobro plaćeni posao u inozemstvu i među prvima je iz Podravine stao u obranu hrvatske Domovine. Bio je pripadnik 117. brigade Hrvatske vojske, a jedno vrijeme i HOS-a i policije. Nakon završetka rata jedno vrijeme bio je i djelatna vojna osoba u Centru za odgoj i obuku vojnika Koprivnice. Preminuo je u kolovozu 2010.

Svojom karizmom ostao je upamćen kao jedna od legendi Domovinskog rata, a u Rešetarima kraj Nove Gradiške ove će godine biti otrkiven spomenik s njegovim likom u spomen na hrvatske branitelje. Autor spomenika je koprivnički kipar Dragutin Ciglar Lao. Za izradu spomenika trebalo mu je 48 dana.  Nekoliko je puta promijenjen termin svečanog otvorenje spomenika. Za sada se predviđa otvorenje krajem lipnja što je u razgovoru za prigorski.hr pojasnio i sam autor:

Problem je u tome što su brojne braniteljske udruge najavile svoj dolazak, nekoliko tisuća branitelja već sad najavilo je svoj dolazak. Tako da sada čekaju u Općini zeleno svijetlo od nadležnih službi za otvorenje, zbog situacije s koronavirusom.

 

 

IZVORI – prigorski.hr i epodravina.hr

 

FOTO – prigorski.hr

O autoru

Administrator