Novosti

Josipović je naklonjen Teršelički, a ne braniteljima

prosvjedi1aa

 Branitelji su jasno dali do znanja da ostaju u Savskoj do ispunjenja njihovih zahtjeva,  a s obzirom na to da ni jedan od zahtjeva nije bio  poraz Josipovića  ili pobjeda…

 Nakon  pobjede gđe. Kolinde Grabar-Kitarović počele su se javljati insinuacije o tome hoće li branitelji u Savskoj sada otići svojim kućama. Gđa. Grabar-Kitarović bila je, u više navrata tijekom kampanje, u posjeti braniteljima u šatoru te je javno izrazila brigu za njihovu situaciju i pokazala volju za rješavanjem iste, ukoliko postane predsjednica.  

Također, u svojem programu kojeg je više puta predstavila tijekom kampanje, ističe važnost Domovinskog rata i branitelja kao temelja moderne Hrvatske. S druge strane, gosp. Ivo Josipović, imao je priliku kao aktualni predsjednik podržati  branitelje te omogućiti dijalog da se problemi riješe, no to nije učinio.

Za razliku od Grabar-Kitarović, on smatra da Hrvatskoj trebaju novi temelji. Isto tako, predsjednik Josipović kao najbolje ministre ove vlade ističe Vesnu Pusić i Predraga Matića. Vesna Pusić je izjavila  da je vlada sada jedina sigurna obrana od povratka u korupciju i nacionalizam čime je pokazala, još jednom, svoj stav o krucijalnim pitanjima kao što su izjednačavanje žrtve i agresora, Domovinskog i tzv. građanskog rata.

Time je Josipović zacementirao svoj imidž kao predsjednika koji je predsjednik (bio) samo po funkciji, predsjednik koji ne reagira, i predsjednik kojega branitelji u Savskoj nisu prepoznali kao kandidata kojeg bi podržali. Ako još nadodamo Josipovićevu naklonost Teršelički  i Documenti te da jedan od organizatora njegovog skupa podrške Zoran Pusić, odavno poznat po svojim izjavama i stavovima suprotnim skoro svemu što zastupa braniteljska populacija (npr.  2009. godine

Građanska akcija za ljudska prava, na čelu s Pusićem, tražila je od Ustavnog suda da iz Ustava izbrišu odredbu o zabrani udruživanja u saveze s bivšim jugoslavenskim republikama, onda stvarno nije sporno zašto je ovo pobjeda nije samo pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović i HDZ-a. No, ovo je tek početak, predsjednica sada ima priliku svoja obećanja pretvoriti u djela. Podsjetimo, Grabar-Kitarović  obećala je  prosvjednicima da neće stati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni te je isticala kako je nedopustivo Domovinski rat nazivati građanskim.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba (ZUVHGP) upozorio je još u studenom na “Nacrt operativnoga plana Konkurentnost i kohezija 2014.-2020 prema kojem se izjednačava žrtvu i agresora, što je jedan od razloga prosvjeda.

Sve u svemu, odlazak  novoizabrane predsjednice u šator kod branitelja nakon pobjede, potez je  za svaku pohvalu, no kako će i hoće li opravdati povjerenje branitelja, ostaje na njoj samoj. Branitelji su jasno dali do znanja da ostaju u Savskoj do ispunjenja njihovih zahtjeva,  a s obzirom na to da ni jedan od zahtjeva nije bio  poraz Josipovića  ili pobjeda Grabar-Kitarović na izborima, jasno je da su priče o napuštanju Savske čisto političko diskreditiranje prosvjednika te još jedan u nizu pokušaja da se njih stigmatizira kao HDZ-ove ‘pomagače’.  

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.