Novosti

Javna tribina o nestalim osobama

Uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga „Hrvatski feniks“ u Petrinji su 30. studenog održali javnu tribinu „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“.

Treća tribina, nakon Karlovca i Vukovara, počela je minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i civile te za generala Slobodana Praljka.

U uvodnom izlaganju predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir navela je kako su obitelji nestalih već 26 godina osuđene na borbu za istinu u kojoj je glavna prepreka nedostupnost informacija o mjestima grobnica.

Sigurni smo da su zločini i grobovi nestalih evidentirani, ali informacije su u Srbiji i do njih ne možemo. –  istakula je Ljiljana Alvir.

Također je naglasila kako je cilj tribina članovima obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najbližima približiti proces rješavanja pitanja nestalih osoba te predstavnicima nadležnih tijela prikazati što su sve obitelji prolazile i što prolaze danas. Osim toga, najavila je održavanje ovakvih tribina u svim mjestima u kojima je ovaj problem istaknut i gdje boravi veći broj obitelji nestalih.

Osim odgovaranja na upite članova obitelji nestalih osoba, nazočnima je predstavljena i najsuvremenija metodologija koju Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja primjenjuje u otkrivanju mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Uz predstavnike mjerodavnih državnih i pravosudnih tijela, tribini su nazočili predstavnici drugih udruga iz Domovinskoga rata, jedinica lokalne i područne samouprave te županijskih vijeća bošnjačke i srpske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.

S tribine, koja je protekla u ozračju punom razumijevanja i potpore procesu traženja nestalih, upućen je apel da svi oni koji imaju, svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima Republike Hrvatske, kako bi obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Izvor foto/tekst: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ines Herceg