Kultura Novosti

Izložba “Natura” u Galeriji specijalne policije

U utorak, 15. listopada 2019., otvorena je izložba “Natura” akademske slikarice Ji Suk Baek (Jessy Baek). Izložba je predstavljena u Galeriji specijalne policije na adresi Trg žrtava fašizma 7, Zagreb, gdje ju je moguće pogledati svakim radnim danom od 11:00 do 15:00 te četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati sve do 31. listopada 2019. Djela spojena u opus “Natura” prikazuju motive iz prirode, od jednostavnih i minimalističkih zimskih do onih jesenskih, bogatih bojama. U svojim djelima autorica spaja Istok i Zapad, odnosno tradiciju Istoka s utjecajem Zapada.

Ji Suk Baek rođena je 1966. u Južnoj Koreji. U srednjoj školi primila je brojne nagrade na likovnim natjecanjima. Primljena je na Likovnu akademiju u Seulu 1985. godine i diplomirala 1989. Iste te godine sudjelovala je na izložbi Najtalentiraniji mladi umjetnici u Koreji. Osnovala je obitelj u Zagrebu 1995. Prvu samostalnu izložbu s 30 portreta djece izbjeglica iz Vukovara imala je u izbjegličkom kampu na Črnomercu. Kao članica Međunarodnog kluba žena 1999. godine sudjelovala je na skupnoj izložbi u Galeriji “Mirko Virius”. Njezina druga samostalna izložba održana je od 16. do 30.05.2003. godine u Kulturnom centru Centra Kaptol. Godine 2004. sudjelovala je na 10. Svjetskom forumu razvoja rute u Zagrebu i Madridu. Do sada je imala nekoliko samostalnih izložbi: u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad,  u Galeriji Pegaz u Osijeku u listopadu 2008. s temom “Trenutak”, u zagrebačkoj galeriji Zvonimir u MORH-u 2011. te u galeriji Toš u Punatu i galeriji Ulrich u Zagrebu  tijekom 2013.

Sudionica je skupnih izložbi “Likumove generacije“ tijekom 2010., 2011. i 2013., kao i dobrotvorne likovne kolonije u samostanu Karmelićana Sv. Ilija u Bosni i Hercegovini. U zadnjih 10 godina podučavala je brojnu talentiranu djecu u Američkoj međunarodnoj školi u Zagebu, Francuskoj školi u Zagrebu, Njemačkoj internacionalnoj školi u Zagrebu i svojem ateljeu. U 2013.  upisuje posdiplomski studij  i godine 2014. magistrirala  Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Zlatka Kauzlarića. Članica je HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika).

IZVOR I FOTO: Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.