Kultura Novosti

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja „Flashback ’91“

U povodu tridesete godišnjice početka Domovinskog rata Hrvatski povijesni muzej je u suradnji s hrvatskim ratnim fotografima i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika organizirao izložbu i pripremio katalog hrvatske ratne fotografije iz 1991. godine pod naslovom Flashback ’91. Navedena izložba i katalog predstavljaju svojevrsni fotografski rezime kolektivne svijesti i memorije 1991. godine zahvaljujući materijalima prikupljenima za Muzej, uglavnom tijekom Domovinskog rata, ali i kasnije.

Kroz trideset fotografija odabranih i izloženih na zgradi Meštrovićevog paviljona i devedeset i jednu odabranu fotografiju u katalogu svaki posjetitelj i čitatelj dobiva različitu i osobnu poruku i doživljaj. Trideset izloženih fotografija na zgradi Meštrovićevog paviljona simbolizira trideset godina od 1991., a konačni izbor fotografija, nezahvalan je posao kustosa. Fotografska građa ne pokriva kompletnu fotodokumentarnu kronologiju 1991. godine, već služi kao podsjetnik onima koji se ratnih događaja još sjećaju, dok mlađim posjetiteljima približava značaj događaja od prije 30 godina.

Zahvaljujući naporima hrvatskih fotografa i fotoreportera, te njihovom svakodnevnom potrebom da snime što više fotografija koje bi Hrvatskoj, a naročito svijetu ukazale na nepravedan rat i agresiju koji se odvijaju na teritoriju tek uspostavljene države, dobiven je propagandni rat s konačnim priznanjem Republike Hrvatske početkom 1992. godine.

Izvor:https://www.hismus.hr/hr/novosti/aktualno/izlozba/uskoro-otvorenje-izlozbe-flashback-91/

Foto: https://www.hismus.hr/hr/novosti/aktualno/izlozba/uskoro-otvorenje-izlozbe-flashback-91/

O autoru

braniteljski.hr