Kultura

Imenovan Park Kate Šoljić na Trešnjevci

parkkatesoljic

Park Kate Šoljić na zagrebačkoj Trešnjevci imenovan na Majčin dan kako bi se odala počast simbolu patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu.

U nedjelju, 10. svibnja 2015. godine, svečano je imenovan Park Kate Šoljić. Baš na Majčin dan odana je počast hrvatskoj junakinji, simbolu patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu kojoj su četvroica sinova dala život za obranu domovine. Njezina je bol bila još veća zato što je tijela svojih sinova tražila punih 12 godina.

Tablu s nazivom parka koji nosi ime Kata Šoljić otkrili su njezina praunuka Klara Barišić, predsjednica Udruge “Majke hrvatskih sokolova” Mirjana Birač Šivak, Katica Zadro, udovica generala Blage Zadre i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ploči su ispisana imena četiri sina Kate Šoljić: Niko, Ivo, Mijo i Mate. 

Na svečanosti su, uz članove obitelji pokojne Kate Šoljić bili i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović brigadir Damir Terzić, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor i predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zoran Piličić.

Park na Trešnjevci nosi ime Kate Šoljić odlukom Gradske skupštine, a na inicijativu Udruge “Majke hrvatskih sokolova”.

Franjo Šoljić, unuk Kate Šoljić i sin poginulog Nike Šoljića posebno je pozdravio hrvatske ratne vojne invalide koji sjede u invalidskim kolicima samo zato što su voljeli svoju Domovinu. Rekao je da se i danas pokušava iskriviti istina o obrambenom Domovinskom ratu. Istaknuo je kako ih je baka učila da budu katolici i da vole i ljube sve ljude dobre volje te je zahvalio gradonačelniku, Gradskoj skupštini i Udruzi “Majke hrvatskih sokolova” što su donijeli odluku da park dobije ime po njegovoj baki.

Bandić je pozvao prisutne da velikim pljeskom pozdrave stopostotne hrvatske ratne vojne invalide koji šest mjeseci prosvjeduju u Savskoj te rekao kako je uvjeren da im je to teže što tamo sjede, a s druge strane se nitko ne odaziva, nego što im je bilo braniti Domovinu i stradati. Dodao je kako na svečanosti vidi “spontanu simboliku” gdje je Katica Zadro uz 100-postotnog hrvatskoga ratnog vojnog invalida u kolicima:

“Kata Šoljić, Katica Zadro simboliziraju heroine poginulih hrvatskih branitelja, a ovi dečki ovdje koji sjede (u invalidskim kolicima) simboliziraju preživjele hrvatske branitelje.”

Gradonačelnik Zagreba na kraju im se zahvalio u svoje ime i u ime svih građana Zagreba što smo danas slobodni. Rekao je da je imenovanje tog parka samo mali znak zahvale za podnesenu žrtvu.

Kosor je istaknuo kako mu je čast da predsjeda Gradskom skupštinom koja je u ovom sazivu donijela odluku da se ovaj park nazove imenom Kate Šoljić, a smisao toga je da se Domovinski rat nikada ne zaboravi i da se svako ime pojedinca koji je dao svoj doprinos u tom ratu ne zaboravi. Zauzeo se za promjene u obrazovnom sustavu kako bi nove generacije više znale o Domovinskom ratu i ljudima kao što je Kata Šoljić i njezini sinovi.

Brigadir Damir Terzić pozdravio je nazočne u ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te poručio kako hrvatska sloboda ima svoje ime, a to je ime svih hrvatskih branitelja:

“Svaka zemlja svijeta koja drži do svoje povijesti, posebnu pozornost i brigu usmjerava upravo prema veteranima, prema onima koji su stvarali tu istu slobodu i uljuđenu zemlju. Oni su stup i temelj svakog uljuđenog društva, a hrvatski veterani Domovinskog rata utkani su u temelje slobodne, neovisne i civilizirane zemlje koja se zove Hrvatska.”

 Zoran Piličić, HDZ-ov član Skupštinskog odbora za imenovanje ulica i parkova, također se obratio nazočnima: 

“Drago mi je da će se u ovom parku, u naselju s puno mladih obitelji, uskoro urediti dječje igralište i da će stotine djece ovuda trčati i pitati svoje roditelje tko je bila ta Kata Šoljić. Ima li boljeg načina da promičemo vrijednosti Domovinskog rata?”

Dosad bezimeni park na Trešnjevci omeđen Selskom, Baštijanovom i budućom Ulicom Dragojle Jarnović od jučer službeno nosi ime Kate Šoljić.

Izvor: Jutarnji.hr

FOTO: Zagreb.hr

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.