Novosti

Identificirane još dvije osobe iz Domovinskog rata

U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana u Vukovaru u srijedu, 19. prosinca 2018. godine, provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka osoba poginulih tijekom Domovinskoga rata.

Tom su prilikom završno identificirani posmrtni ostaci dvije osobe ekshumirane iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, odnosno obiteljske grobnice na mjesnom groblju u Borovu. Riječ je o supružnicima stradalim 1991. godine u Vukovaru, roditeljima dragovoljca iz Domovinskoga rata, hrvatskog branitelja koji je bio u neprijateljskom zatočeništvu i hrvatskog ratnog vojnoga invalida.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić izrazio je sućut obitelji danas identificiranih osoba te je istaknuo predanost nadležnih tijela Republike Hrvatske u rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja čiji su razmjeri najveći upravo na području Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. Stoga je, kako je istaknuo pomoćnik ministra, Ministarstvo hrvatskih branitelja u ovom mandatu intenziviralo aktivnosti u svim segmentima potrage za nestalim osobama.

Također, podsjetio je kako su iz 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske županije, ekshumirani posmrtni ostaci 2.078 žrtava od kojih su identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 1.849 hrvatskih branitelja i civila. Najveći broj, njih 938, ekshumiran je iz masovne grobnice na Novom groblju u Vukovaru, a uključujući današnju identifikaciju s Novoga groblja u Vukovaru identificirano je 858 osoba.

Republika Hrvatska putem Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još traga za 1.497 nestalih osoba te posmrtnim ostacima 414 poginulih osoba, što ukupno čini 1.911 neriješenih slučajeva iz Domovinskog rata, pri čemu najveći udio čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije, njih 531. Pomoćnik ministra Stjepan Sučić i ovom je prilikom uputio apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Upravom za zatočene i nestale.

 

IZVOR: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.