Novosti

Hrvatski branitelji sagradili prvi zavjetni križ u Lici

LJUBOVO – Na tom planinskom prijevoju vodile su se najteže i najkrvavije bitke tijekom operacije »Oluja«, a ove subote kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima okupilo se više od 60 nekadašnjih dragovoljaca Domovinskog rata s područja Paga, Raba i Gospića kako bi sagradili veliki kameni suhozid, zavjetni križ, prvi takve vrste u Lici. Kao i u ratu tako su i sada složno prionuli poslu na izgradnji križa dimenzija 24 X 12 metara.

Skoro se svi poznaju. Iz rata i mira. Rat ih je povezao na gospićkoj bojišnici ‘91. godine, pa sve do pobjedonosne »Oluje«. Joško Deželjin-Bepo, predsjednik je Udruge veterana Domovinskog rata grada Raba i neobično je ponosan na ovaj pothvat: Iz Raba je stiglo 20 bivših branitelja i dvoje djece. Željeli smo dati svoj doprinos uređenju okoliša ovoga spomenika i još jednom odati počast našim poginulim prijateljima. Drago mi je da smo se na Ljubovu opet našli s prijateljima i suborcima s kojima smo dijelili ratne dane, mnoge nedaće i tragedije. Ovo je zapravo zavjetni križ kralja Zvonimira. Grade ga zajedno Pag, Gospić i Rab, a sve ovo je najmanje što možemo učiniti za naše poginule suborce, rekao nam je Bepo u kratkoj pauzi ovoga pothvata.

U ime Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata grada Paga govorio je predsjednik Davor Fabijanić, ujedno zamjenik gradonačelnika. Redovno se odaziva na ovakve akcije diljem Hrvatske: Na Ljubovo je iz Paga stiglo nas trinaestero. Kad god nas pozovu naši prijatelji iz Gospića mi uvijek dolazimo. Našoj poginuloj braći po oružju i prijateljima uređujemo ovo spomen-obilježje. Mi smo s Paga tijekom rata bili pripadnici 118. brigade i u ostalim postrojbama. To nam je osobita čast što nas je prijatelj i suborac Pajo Brkljačić pozvao da pomognemo u gradnji zavjetnog križa. Zajedno s dečkima iz Raba mi smo sudjelovali u izgradnji desetak ovakvih križeva kod Škabrnje, Raba, Lošinja, Vukovara… Sada smo na Ljubovu u Lici i vjerujem da to neće biti naš zadnji zajednički pothvat.

U ime domaćina novinarima se obratio Pajo Brkljačić, predsjednik Udruge zajednice branitelja 118. brigade ZNG-a koji je naglasio kako se branitelji s otoka Paga i Raba redovno odazivaju na ovakve i slične akcije: Moram reći da je inicijativa za izgradnju zavjetnog križa potekla od naših prijatelja s otoka. Pag i Rab su u ratu imali po jednu bojnu u našoj brigadi. Povezalo nas je iskreno prijateljstvo i želja da Hrvatska bude slobodna. Bili su s nama u najtežim vremenima, bili su i u operaciji »Oluja«. Naši prijatelji su predložili da dodatno ogradimo cijeli spomen-kompleks, što smo rado prihvatili. Zahvalan sam na pomoći svima koji su danas s nama, Gradu Gospiću i Komunalcu koji su osigurali materijal. Ovo što danas gradimo ostat će za buduće naraštaje i svakako će uljepšati ovaj spomenik. Ovo je prvi zavjetni križ sagrađen u Lici.

IZVOR I FOTO – Novi list

O autoru

Administrator