Novosti

Hodočašćem protiv zaborava

hodnja

Udruga Žene u Domovinskom ratu-Zadar sedmu godinu za redom je zajedno sa braniteljskim udrugama organizirala molitvenu hodnju ”Koracima nade u istinu”.

U nedjelju 25. siječnja 2015 već tradicionalno, udruga Žene u Domovinskom ratu-Zadar, organizirala je hodočašće za sve poginule hrvatske branitelje i civile u oslobodilačkoj akciji ”Maslenica”.

Okupljanje je počelo kod Zelenog Hrasta,a nakon blagoslova grupa je krenula dionicom Zeleni Hrast – Islam Latinski – Islam Grčki – Kašić –Smilčić- Paljuv – Novigradsko groblje – Pridraga.  U svom priopćenju ističu sljedeće:

„Hodajući 24 kilometra ovom kotarskom zemljom želimo pokazati da naši branitelji nisu zaboravljeni i da poklanjamo jedan dan u godini samo njima. Moleći Marijin križni put, čitajući naglas imena naših, želimo pokazati da su trajno zapečaćeni u našim srcima, da cijenimo i poštujemo krv koju su prolili za ovu zemlju. Želimo reći da su sveti i da su najbolje što se ovoj Domovini ikad dogodilo. Paleći svijeće želimo reći da u nama još gori plamen ljubavi za Hrvatsku koju su toliko voljeli. Želimo im poručiti da razumijemo zašto smo imali osjećaj na spomenicima da nas odvajaju od zemlje i vuku stjegove k sebi u nebo. Znamo da su tužni kao i mi i da očekuju od nas da nastavimo ljubiti i boriti se za našu grudu. Neopisiv je osjećaj biti toliko duboko povezan s njihovom najvećom žrtvom i znati koliko smo mali u odnosu na ono što su oni dali. Želimo im reći hvala vam i slava hrvatski ratnici što ste život dali da bi mi i naša djeca mogli živjeti.“

Križ u Kašiću od suhog Slavonskog hrasta usred kamene Dalmacije je nešto najdojmljivije što čovjek može osjetiti. Zapis o tome kako se odvijala bitka u Kašiću i stradanje hrvatskih branitelja pročitala je Vesna Matešić iz zapisa Ivice Matešića-Jeremije.

“Kako nam je tada hrvatsko srce kucalo kao jedno. Podno križa 32 imena koja smo pročitali i na tren im vratili ljudsko lice sa svim njihovim strašnim ranama koje je samo ljudsko zlo moglo učiniti. U Kašiću 32 imena, a koliko još rana na ostalim spomen obilježjima. Koliko suza majki, žena, sestara, očeva, braće i prijatelja samo na ova 24 kilometra. Zamislimo samo te duše i te suze u cijeloj Hrvatskoj.”

Nadalje su istaknuli da je ova hodnja  samo mali doprinos u promicanju istine o  Domovinskom ratu i pokušaj da se ukaže svima kako nemamo pravo zaboraviti ne tako davnu blistavo čistu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim agresorom, te  u mladima njegovati ljubav prema Domovini i osjećaj pripadnosti svome narodu.

“Moramo im ostaviti u nasljeđe poštovanje prema našim mrtvima koji su živote dali i prema svima onima koji su bili spremni tada dati život za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku. Djeca su ulog u našu budućnost, a ova molitvena hodnja upravo zbog toga djelomično i edukativnog karaktera.”

I ove godine su mještani onih sela kroz koja su prolazili, kao i druge braniteljske udruge pokazali da ih podržavaju.  Napominju,  da su im se i ove godine pridružile i braniteljske udruge iz drugih dijelova Hrvatske što im je posebna čast. S njima su hodali članovi Udruge udovica Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Udruge 151.Samoborske brigade i Udruge HVIDR-a Črnomerec.

“Neprocjenjivo je osjetiti tu snagu zajedništva sa dragim prijateljima. Dojmovi su jako pozitivni i nadamo se da se vidimo i iduće godine u još većem broju.”

Hodnja je protekla  dostojanstveno uz potporu ljubaznih domaćina koja ih je pratila cijelim putem. U Pridragu su stigli oko 16 sati te nakon čitanja imena i paljenja svijeća na spomen obilježju poginulima u Pridrazi uputili su se u kriptu crkve Gospe Luzarice gdje je pročitano svjedočanstvo jednog djeteta koje ima vrlo živa sjećanja na Hrvatski Domovinski rat, a biti će tiskano u novom izdanju svjedočanstava pod nazivom „Krhotine djetinjstva“ koje priprema udruga Žene u Domovinskom ratu-Zadar.  

“Hvala svima od srca za podršku i trud koji su uložili i molimo za našu Domovinu. Gradimo i radimo za buduće naraštaje i odgajajmo ih na temeljima žrtve Hrvatskih mučenika.“

Ovakve inicijative su ono što čuva sjećanje o hrabrim i herojskim podvizima naših branitelja od zaborava. Pozivamo sve, a pogotovo mlade da se dogodine pridruže ovoj hvalevrijednoj akciji Udruge.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.