Kultura

Festival domoljubnog filma Gordan Lederer

U subotu, 27. listopada u Bistri održat će se prve projekcije Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer. Projekcije će se organizirati u Bistri, Oroslavju, Jakovlju, Brdovcu i Zaprešiću.

Umjetničko prosudbeno vijeće u Program je uvrstilo filmove: Štafeta smrti, Dr. Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik, Krvava berba grožđa, Maribor – najveće stratište Hrvata, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55, Mit o Jasenovcu i Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018. Nešto više o Festivalu, donosimo iz predgovora katalogu Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer.

“Film je odavno prepoznat kao utjecajan medij. Uvažavajući njegov utjecaj odgovorne države ulažu u filmsku industriju kako bi promicale sliku i kreirale percepciju o sebi. Prepoznavši značaj filma i njegove dosege u suvremenoj kulturi „Festival domoljubnog filma Gordan Lederer“ odlučio je film dovesti publici i odustati od uobičajene „statične“ festivalske prakse. Kao što na filmu kadar leti za kadrom, tako se i FDF Gordan Lederer pretvara u putujuće projekcije. Festival, naime, traje cijelu godinu diljem Lijepe Naše. Organizatori FDF Gordan Lederer svjesni su da se film koristi i u dobre i u loše namjere. Festival se opredijelio za dobro. Kreće od nule, ali s originalnom idejom. FDF Gordan Lederer nema svoj matični grad i stalno sjedište. On je tamo gdje je projekcija. Festival ne poziva publiku k sebi, on dolazi njoj u goste tamo gdje je dobrodošao, bio to veliki grad ili mala općina, škola ili dom umirovljenika, zaboravljeno selo ili otok.[…] Praznina koja je u duhovnom prostoru nastala od okončanja veličanstvene Oluje do danas, predstavlja izazov Festivalu. Program FDF Gordan Lederer nije, dakle, politički korektan. On je odraz volje i izraz težnje entuzijasta, veterana Domovinskoga rata i utemeljitelja Festivala. Popuniti prazninu pouzdanim filmskim sadržajem zadaća je FDF Gordan Lederer. Stoga on nije otvoren samo publici „ma gdje bila“, već i za svaku vrstu suradnje s ustanovama i osobama kojima je stalo da putujuće domoljubno kino svojim programom dopre i tamo gdje se projekcija ne očekuje.”

Ovim putem vas obaviještavamo da će organizator Festivala u ponedjeljak, 22. listopada, u Zagrebu, u prostorijama Udruge specijalne policije, na Trgu žrtava fašizma, s početkom u 11 sati održati tiskovnu konferenciju uoči početka FDF-a Gordan Lederer. Na njoj će organizatori informirati zainteresiranu javnost o svim detaljima vezanim uz Festival. Svi ste pozvani.

 

IZVOR: Portal Hrvatskog kulturnog vijeća 

O autoru

Ines Herceg