Novosti

Doživotna kazna za Ratka Mladića

Danas je u Haagu prvostupanjskom presudom na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen general Ratko Mladić. Naime, Raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) proglasilo je Mladića krivim za 10 od 11 točaka optužnice.

Mladić je oslobođen optužbi za prvu točku – genocid u 6 općina u istočnoj BiH, jer je vijeće utvrdilo da taj zločin nije bio genocid. S druge strane, proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine.

Mladić je izricanje presude do stanke pratio gledajući u sudsku galeriju, povremeno se smijući i odmahujući glavom. Nakon stanke je zbog ometanja postupka vikanjem izbačen iz sudnice i prebačen u prostoriju u kojoj je mogao pratiti izricanje presude.

Uz navođenje primjera zločina koje je Mladić počinio, sudac Alphons Orie poručio je:

Počinjeni zločini spadaju među najgnjusnije poznate čovječanstvu i uključuju genocid i istrebljenje kao zločine protiv čovječnosti. To su najstrašniji zločini.

Također je istaknuo da sud nije uvažio “olakotne okolnosti” koje je iznosila Mladićeva obrana: njegov dobar karakter, slabe mentalne sposobnosti i poodmakle godine.

Sudsko vijeće utvrdilo je kako je Mladićeva uloga u svakom udruženom zločinačkom pothvatu i počinjenju zločina bila presudna, smatrajući da je dokazana njegova namjera sudjelovanja u ciljevima zločinačkih pothvata, uključujući genocid u Srebrenici. Zaključili su da je osobno naređivao napade, birao ciljeve, širio propagandu protiv nesrpskog stanovništva te nijekao zločine.

Podsjetimo, Mladić je uhićen u Srbiji 2011. godine, gotovo 16 godina nakon izvorne optužnice. Suđenje je započelo 2012. te trajalo gotovo četiri godine, a pred sud je izvedeno više od 370 svjedoka.

Od 11 točaka optužnice, prve su dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti te četiri za ratne zločine.

 

O autoru

Ines Herceg