Heroji Domovinskog rata

Damir Tomljanović – Gavran, heroj Domovinskog rata

Damirtomljenovicgavran1

Damir Tomljanović – Gavran bio je istinski entuzijast i domoljub, prekaljeni ratnik i zapovjednik. Kao čovjek i borac nije štedio znoj, napore i odricanja, kako sebe samoga tako i svojih suradnika, časnika, dočasnika i vojnika.

Rođen je 18. travnja 1968. godine u Veljunu Primorskom blizu grada Senja, otac Ivan, majka Marija. Odrastao je u Krivom Putu, a školovao se u Senju i Zagrebu. 

Damir-Tomljanović-Gavran.5.kolovoza 1990 godine dragovoljno pristupa prvom hrvatskom redarstveniku, a 05.11.1990. godine jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje pokraj Zagrebu. Sa postrojbom sudjeluje u akcijama uvođenja javnog reda i mira u Dvoru na Uni, Glini, Pakracu te na Plitvičkim jezerima 31.03.1991 poznatom kao Krvavi Uskrs.
Osnivanjem Zbora Narodne Garde, 15. svibnja 1991. dragovoljno pristupa u 1. gardijsku brigadu.  Zbog uzoritog rada i načina ophođenja sa pripadnicima, prednjačeći rezultatima na terenu, kao i u bespogovornom izvršavanju zapovijedi biva postavljen za zapovjednika voda pješaštva i ujedno dozapovjednika satnije 4. pješačkog bataljuna 1. gardijske brigade ZNG-e.

U istočnoj je Slavoniji sa postrojbom sudjelovao u obrani Borova Naselja i Vukovara

Sudionik borbenih obrambenih aktivnosti 4. pješačkog bataljuna 1. gardijske brigade ZNG-e na Banovini u mjestima: Dragutinci, Kraljevčani, Hrastovica, Pecki, Petrinja i Hrvatska Kostajnica
Na dužnost zapovjednika satnije postavljen je 1. srpnja 1991.godine.  Aktivno je sudjelovao u borbenim operacijama na području Nove Gradiške: Okučani, Nova Varoš, Gređani, Čovac, a naročito se isticao u borbenim djelovanjima na području Novske: Bročice, Bair, Brezovac, Popova, Krička brda, Gornje i Donje Kričke, Livađani, Subocka, Voćarice, Trokut Novska i Korita.

Odlaskom postrojbe na novu zadaću u travnju 1992. godine obrana juga Hrvatske Damir Tomljanović – Gavran sudjeluje u svim borbenim aktivnostima od samog početka. Sudionik je zahtjevnih borbenih operacija naših snaga protiv neprijatelja na kotama i mjestima: Gornji i Donji Zelenikovac, Rujnica, Treskavac, Čepikuće, Lisnik, Orahov Dol, Bistrina, Zavala, Kalađorđevići, Osojnik ,Kutina, Vlaka, Vukovići, Začula sve do Srnjaka.

Dužnost dozapovjednika bojne obnašao je od 12. ožujka do 7. svibnja 1992.godine, a dužnost zapovjednika 4.bojne bojne preuzima 8. svibnja 1992.

Povratkom postrojbe s južnog bojišta i preustrojem u 1. gardijskoj brigadi od 17. prosinca 1992. Damir Tomljanović – Gavran biva postavljen za zapovjednika 2. pješačke bojne i sa postrojbom odlazi na obronke Velebita, na Zadarsku bojišnicu. Aktivno sudjeluje i zapovijeda postrojbom u borbenim aktivnostima na kotama i mjestima nadzora i obrane terena: Maslenica, Jasenice, Rovanjska, Tulove grede, Ruja, Sedlo, Mala i Velika Bobija, Nekići, Marune i Seline. Uz dužnost zapovjednik 2.bojne 1.gardijske brigade na terenu je obnašao i dužnost zapovjednika 1. sektora, IZM Zadar – ZP Split (područje odgovornosti bojišnice: Benkovac, Obrovac i Gračac), u vremenu od 14. ožujka 1993. do 17. veljače 1994. godine.

Prilikom nadzora punkta tt 1183, u intervalima neprijateljskih napada, Damir Tomljanović – Gavran pogiba 17. veljače 1994. godine na obroncima Velebita od zadobivene rane iz neprijateljskog snajpera, sahranjen je 19.02.1994 u Krivom Putu.

Damir Tomljanović – Gavran bio je istinski entuzijast i domoljub, prekaljeni ratnik i zapovjednik. Kao čovjek i borac nije štedio znoj, napore i odricanja, kako sebe samoga tako i svojih suradnika, časnika, dočasnika i vojnika. Sa pripadnicima je mjesecima dijelio dobro i zlo na vrlo zahtjevnoj zadarskoj bojišnici, u odbijanju neprijateljskih napada na naše položaje na Velebitu, često puta u vrlo teškim vremenskim uvjetima, pri čemu je osobno pridonosio da se izdrži i odrade najzahtjevnije borbene zadaće, s nadljudskim naporima.

Svojim sveukupnim angažmanom u postrojbi pridonosio je razvoju i rezultatima postrojbe i OS RH, učvršćujući borbeni moral, zajedništvo i duh nepobjedivosti.

Za doprinos u Domovinskom rata u travnju 1992.godine pismeno je pohvaljen od strane predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana.
Za izuzetno zalaganje i doprinos u Domovinskom ratu te za uspješno izvršavanje povjerenih zadaća, doprinosa u obrani suvereniteta, samostojnosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH, kao i doprinosa u izgradnji i razvoju RH Odlukom predsjednika RH ponovno je pohvaljen 3. siječnja 1993. godine.
Pismeno je pohvaljen i od ministra obrane RH Gojka Šuška 1994. godine.
Ukazom Predsjednika RH, 12. veljače 1992. dodijeljen mu je čin satnika, a 28. svibnja 1992. godine čin pukovnika.
Posthumno mu je za zasluge u obrani Domovine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman 27. svibnja 1994. godine dodijelio čin brigadira, a u veljači 1997. godine čin stožernog brigadira.
Gradsko vijeće grada Zadra 24. studenog 1994. godine posthumno mu dodjeljuje Grb grada Zadra za herojsku obranu Domovine i Zadarskog kraja.
Grad Senj posthumno mu je 23. travnja 2014. godine dodijelio Povelju grada Senja.
Predsjednik Republike Hrvatske,dr. Franjo Tuđman, 26. srpnja 1994. godine otvorio je u Šepurinama kod Zadra Obučno središte gardijskog desantnog pješaštva ”Pukovnik Damir Tomljanović – Gavran”.
Na Tulovim gredama na Velebitu, ispod kote 856, u čast Damiru Tomljanoviću – Gavranu 23. svibnja 1998. godine položen je kamen temeljac za izgradnju kapelice Blaženog Alojzija Stepinca koja je 18. travnja 1999 na rođendan Damira Tomljanovića – Gavrana blagoslovljena .
U zagrebu je 2007 godine ulica Bundek preimenovana u Ulicu Damira Tomljanovića – Gavrana.
U Krivom Putu, u njegov spomen, nalazi se Športski centar s njegovim imenom, a cesta koja iz Senja vodi prema Krivom Putu također je preimenovana u Ulicu Damira Tomljanovića – Gavrana.
Dana 21. travnja 2007. godine osnovana je Udruga pripadnika Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika ”Damir Tomljanović – Gavran” Zadar, koja osim što nosi njegovo ime, također i raznim događajima promiče uspomenu na Damira Tomljanovića – Gavrana.
U Zadru je 5.listopada 2011. godine odlukom Gradske skupštine Grada Zadra, trg na Bilom Brigu ispred Osnovne škole Zadarski otoci upriličeno svečano imenovanje trga Damira Tomljanovića – Gavrana.

Za zasluge i doprinos u Domovinskom ratu te predan,marljiv i odgovoran rad u postrojbi odlikovan je visokim odličjima,te su mu dodijeljene brojne medalje,povelje, plakete, pohvale i zahvalnice:

Red kneza Domagoja s ogrlicom 26 05 1995
Red bana Josipa Jelačića 13 05 1996
Red Nikole Šubića – Zrinskog 15 05 1996
Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom
Red hrvatskog trolista 24 05 2000
Spomenica Domovinskog rata 1990.-1992
Spomenica Domovinske zahvalnosti 24 5 2000
1992.-Pismena pohvala Predsj. RH, dr. Franjo Tuđman,
1993.-Pismena pohvala Predsj. RH, dr. Franjo Tuđman,
1994.-Pismena pohvala, Min. obrane RH, Gojko Šušak
-Grb grada Zadra
-Povelja grada Senja
-Zahvalnica, Ministar MUP-a RH
-Plaketa Prvi hrvatski redarstvenik,
-Plaketa 1. gardijske brigade Tigrovi
-Zlatna plaketa ”TIGAR”

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.