Kultura

Branitelji objavili prvu knjigu u 2019., posvećenu Vukovaru

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. – UHBDR91, 1. siječnja, točno u ponoć, objavila je knjigu naziva – „Vukovar, ljubavi moja“ te je uručila vukovarskoj legendarnoj doktorici Vesni Bosanac.

Autor knjige je Mladen Pavković, a, prema njegovim riječima, za ovaj naslov su se odlučili jer žele da se tijekom cijele godine govori i priča o Gradu junaka, a ne samo u vrijeme prigodnih obljetnica, jer je Vukovar simbol kako stradanja i patnje tako i prkosa i ponosa.

Knjiga donosi kratke priče na temu „Vukovar, ljubavi moja“ s istoimenog natječaja, koji je ova Udruga, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, organizirala krajem prošle godine, a na kojem je pobijedila priča književnika i hrvatskog branitelja Josipa Palade – „Ni mrtvi nisu pobijeđeni“, ulomke iz knjiga nekih hrvatskih pisaca na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata i drugo.

S ovom prvom objavljenom knjigom u ovoj godini, želimo poručiti kako nema ni jednog mjesta, koje bi bolje od Vukovara, svjedočilo o onome što se događalo u Domovinskome ratu, i mjesta gdje su se na taj način suočili zločin, mržnja i neprijateljstvo prema Hrvatima i Hrvatskoj,

poručio je Pavković, inače autor brojnih knjiga o stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

 

FOTO: Kamenjar

O autoru

Ivor Mateljan