Domovinski rat Izdvojeno Povijest

Bitka za Šibenik (I. dio)

Bitka za Šibenik, odnosno rujanski rat označava napade na područje Šibenika te obranu istoga u periodu od 16. do 22. rujna 1991. Napade koji su započeli 16. rujna predvodila je 221. motorna brigada 9. korpusa ojačana oklopnom bojnom i TO „SAO Krajine“ te pod zapovjedništvom Ratka Mladića. Napadi na Šibenik odvili su se u sklopu neprijateljske operacije pod nazivom „More“ kojom je trebalo zauzeti Šibenik te se spojiti sa snagama 8. pomorskog sektora u Šibeniku. Bitka za Šibenik bila je strateški veoma važna za obranu Hrvatske te je označavala prekretnicu u tijeku Domovinskog rata. Dan prije početka šibenske bitke, neprijateljske snage su izvršile veliki napad na Zadar kao dio velike akcije napada na hrvatsko priobalje, izbijanja na more u Šibeniku i presijecanja Hrvatske. Neprijatelj je uspio izbiti na šibenski most, sami ulaz u grad te preuzeti kontrolu svojim brodovima nad cijelim akvatorijem Hrvatske čime su bile presječene sve veze između sjeverne i južne Dalmacije. Pobjeda hrvatskih branitelja nakon sedam punih dana borbi, te odbacivanje neprijatelja s ovog područja imali su veliku važnost za Hrvatsku i njezinu obranu. Takvim ishodom je sačuvana teritorijalna cjelovitost Hrvatske, a zarobljavanjem oružja i ratnih brodova ojačani su kapaciteti hrvatskih branitelja kako bi se mogli uspješno braniti u daljnjim borbama i pobijediti neprijatelja.

Tijek bitke po danima pročitajte u nastavku teksta:

PRVI DAN

Prvog dana rujanskog rata odnosno bitke za Šibenik, započete 16. rujna 1991. godine, hrvatske su snage provodile pripreme za obranu od napada JNA. Jugoslavenska ratna mornarica započela je svojim ratnim brodovima blokadu šibenske luke već u jutarnjim satima dok su popodne stigle dojave o pokretnu oklopno – mehaniziranih snaga 9. korpusa iz Knina prema Oklaju te iz Čiste Male prema Gaćelezima.

Snage 9. korpusa su izvršile napad na mjesta Oklaj, Siverić i Drniš te zauzele mjesto Gaćelezi. Obranu tih mjesta je vršila jedna bojna 113. brigade te jedna bojna 4. brigade ZNG-a, a nakon zauzimanja Gaćeleza, PU Šibenik je odaslala i dvije skupine specijalnih snaga prema žarišnim mjestima. Jedna od tih dviju skupina se ubrzo povukla prema Vodicama zbog daleko veće snage protivnika, a druga skupina odlazi prema Šibenskom mostu gdje će zajedno sa snagama 113. brigade zauzeti položaje pokraj  mosta. U tom trenutku su neprijateljske snage već došle do Vodospreme, te obrambene snage postavljaju protutenkovske prepreke i  mine s obje strane mosta. Nešto prije 18 h tog dana dan je znak opće opasnosti u Šibeniku koji će trajati do kraja rujanskog rata, sljedećih sedam dana. Započeti su napadi borbenim zrakoplovima JRV-a, te su dvije oklopne kolone JNA krenule preko Zatona prema mostu i prema Jadranskoj magistrali. Prva borba je započeta nešto prije 20 h oko mosta gdje je jedan od pripadnika 113. brigade uništava neprijateljski tenk tipa T-55 dvjema tromblonskim minama, a nakon toga neprijateljske snage započinju napade na Šibenik, Srimu, Zlarin i Prvić. Vodički branitelji se brzo organiziraju u skupine te pristižu u pomoć hrvatskim snagama obrane i kreću na Vodospremu, oko Srimske lokve i na magistralu. Topnička bitnica na otoku Žirju dobiva zapovijed za otvaranje topničke vatre prema neprijateljskim brodovima što oni i čine, a neprijateljski brodovi bježe prema Visu, van dometa topova te je jedan brod pogođen. Obrambene snage uspijevaju i zaustaviti pred Vodicama dva neprijateljska tegljača puna opreme, što znatno poboljšava snagu obrane.

 DRUGI DAN

Drugog dana bitke za Šibenik, JNA je ojačala svoje snage tenkovima oko Šibenskog mosta i raskrižja na Jadranskoj magistrali. U jutarnjim satima, JNA započinje opći napad na Šibenik sa Šibenskog mosta, iz vojarni, te s brodova i iz zrakoplova. Ovo je prva borba u koju se uključuje topnička bitnica sa Žirja koja je svojim snagama primorala dio neprijateljskih snaga na izvlačenje i bježanje, a među kojima je bio i zapovjednik napada na Šibenik, Slavko Lisica.

U daljnjoj borbi, topnici sa Žirja nastavljaju djelovanje po mostu i vojarnama. U borbama ovog dana, pogiba i prvi šibenski branitelj, Marinko Kardum.

Snage obrane zaustavljaju u Vodicama tegljač s opremom namijenjen Metkoviću, čime se naoružavaju nove obrambene snage koje započinju zauzimanje blokiranih vojarni. Nakon neuspješnih pregovora sa zapovjednikom vojarni koji biva zarobljen, uspješnom akcijom se zauzimaju blokirane vojarne na području Rogoznice. Zaplijenjenom opremom se ustrojavaju topničke bitnice upućene na područje Drniša, Razore, Sinj i Trogir.

Za to vrijeme, JNA zauzima Oklaj i napreduje prema Drnišu, a zatonska satnija zauzima strateške položaje po brdima.

TREĆI DAN

Treći dan rujanskog rata i bitke za Šibenik ostao je zapamćen po napadima Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva na Šibenik. Tijekom tog dana JNA je izvršila čak 73 zračna napada na grad i topničke bitnice Žirje i Zvečevo. Osim zračnih napada, grad je pretrpio i napade ratnih brodova koji su tom prilikom gađali civilne objekte, među kojima je stradala i šibenska katedrala. Kao odgovor na ove napade, hrvatsko topništvo je pogodilo dva ratna broda i natjeralo ih na povlačenje u luku. Prema Vodicama je krenula kolona tenkova i transportera koji zauzimaju borbene položaje te po platou oko mosta počinju djelovati bitnice s Razora i Žirja i topovi s istočne strane mosta. Takvim djelovanjem su natjerali dio oklopnih snaga da se povuku nazad prema Zatonu. Dalje tijekom dana, pripadnici 4.br. i 113.br. izvršavaju uspješno izvlačenje s opkoljenog područja Drniša, a snage JNA ulaze u Drniš.

Nastavak tijeka bitke pročitajte u idućem članku.

 

FOTO: Portal Oko

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  1. Vojna povijest
  2. Jutarnji.hr; Bitka za Šibenik – Obrana od totalnog napada s kopna, mora i iz zraka: Nakon 7 dana borbi branitelji su potjerali agresore sa Šibenskog mosta
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/bitka-za-sibenik-obrana-od-totalnog-napada-s-kopna-mora-i-iz-zraka-nakon-7-dana-borbi-branitelji-su-potjerali-agresore-sa-sibenskog-mosta/7697658/

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.