Novosti

Ante Deur: Pričajmo o ovakvih strahotama da naša djeca znaju na čijim leđima je nastala slobodna hrvatska država.

antedeur

Prenosimo govor Ante Deura, savjetnika za branitelje predsjednice Grabar-Kitarović, povodom otkrivanja spomen obilježja masovne grobnice u Gređanima u utorak, 5. svibnja. 

U utorak, 5. svibnja 2015. u mjestu Gređani, na području općine Topusko, otkriveno je spomen obilježje – mramorni spomenik s golubicom kojim se obilježavaju masovne grobnice u Hrvatskoj.

Na mjestu gdje je otkriveno obilježje masovne grobnice, srpski agresor je u jesen 1991. godine ubio šest civila i dvojicu branitelja. Sisačko-moslavačka županija druga je po broju žrtava u Domovinskom ratu, odmah iz Vukovarsko-srijemske.

Otkrivanju spomenika nazočili su visoki državni izaslanici, predstavnici braniteljskih udruga i stradalnika Domovinskog rata i Ante Deur, savjetnik za branitelje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović čiji vam govor prenosimo u cijelosti:

 

Poštovani članovi obitelji ubijenih hrvatskih branitelja i civila, poštovani hrvatski branitelji, cijenjeni uzvanici i gosti,

pozdravljam vas sve u svoje ime te u ime Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, čije su misli uz vas. Danas se prisjećamo svih onih koji nisu s nama, a koji su živote izgubili tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Otkrivanjem ovog spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice odajemo im počast, ali i prenosimo istinu o agresiji te tako ostavljamo trajni spomen budućim generacijama koji govori o požrtvovnosti i hrabrosti tijekom stvaranja hrvatske države.

Domovinski rat temelj je moderne hrvatske države. Domovinski rat bio je obrambeni i oslobodilački, a svakim nijekanjem ovih činjenica niječu se sve žrtve, bilo one branitelja ili civila. Dužnost preživjelih osoba jest širiti istinu o ratu i boriti se protiv iskrivljavanja činjenica. U Domovinskom ratu sudjelovali su mnogi hrabri hrvatski vojnici koji su svoj život položili za bolju budućnost, stoga mlađim generacijama trebamo prenijeti ovakvu istinu te spriječiti manipulaciju informacijama.

Strahoviti zločin koji se dogodio na ovome mjestu služi kao tužan podsjetnik na sve one kojih nema, stoga je nužno i neophodno ponavljati i isticati postojanje ovakvih mjesta koja su obilježena velikom patnjom i krvoprolićem u modernoj hrvatskoj povijesti. Trebamo najoštrije osuditi ovakve postupke te se boriti da se odgovorni adekvatno kazne.

Od dosada otkrivenih 148 masovnih grobnica, nešto više od 111 ih je adekvatno obilježeno. Od toga broja, čak 43 grobnice otkrivene su na području Sisačko-moslavačke županije. U bližoj budućnosti ova država treba posvetiti pažnju odavanju počasti poginulima i ubijenima barem na ovaj simboličan način. Tužno je kako mnogo obitelji i dan danas traži podatke svojih bližnjih koji su nasilno odvedeni ili ubijeni, a ne zna im se posljednje mjesto počinka. Nadamo se da će institucije olakšati tugu i muku ovih obitelji te uložiti sva sredstva za otkrivanje tijela ovih heroja te kako će procesuirati i zatvoriti odgovorne zločince.

Na kraju ću ponoviti riječi Predsjednice Republike, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović: “Iako je Domovinski rat dio povijesti, on je za sve nas izuzetno važan jer je odredio našu sadašnjost , ali i budućnost samostalne i suverene Hrvatske, punopravne članice Europske unije i NATO-a.'”

Hrvatske države koju danas poznajemo ne bi bilo bez ovih svetih žrtava, bez ljudi koji su pali nesebično braneći druge, one koji nisu mogli sami sebe braniti i koji su bili nemoćni. Hrvatski branitelji i danas nastoje zaštititi ovakve skupine, a ponajprije majke, očeve, braće i sestre koji su bili svjedoci strašnih zločina.

Sjetimo se žrtava, ne samo u ovakvim prilikama, već na svakodnevnoj bazi. Sjetimo se njihovih obitelji koji ne spavaju mirno po noći, sjetimo se njihove hrabrosti i snage. Iz tog razloga, širimo istinu o ratu, o poginulima, o ubijenima. Pričajmo o ovakvih strahotama da naša djeca znaju na čijim leđima je nastala slobodna hrvatska država.

 

FOTO: Braniteljski.hr

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.