Novosti

25. obljetnica VRO Medački džep

Ministarstvo obrane RH, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ličko-Senjska županija i Grad Gospić organiziraju obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Medački džep te prisjećanje na sve hrvatske branitelje, na poginule, nestale i smrtno stradale od posljedica sudjelovanja u istoj. 

Svečanost će se održati u Gospiću, 9. rujna 2018. godine. Program započinje u 8 sati budnicama ulicama Gospića, a nastavlja se izložbom taktičko-tehničkog naoružanja i opreme u 9 pa sve do 18 sati. Predviđena je sv. misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije u 9 sati, nakon koje slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Spomeniku hrvatskim braniteljima. Mimohod će se održati u 10:30, prije Svečane akademije u kinu “Korzo” od 11 do 12:30. Prije samog kraja i zajedničkog ručka, u 12:40 održat će se svečani program “Krila Oluje”.

Podsjetimo, operacija Medački džep je naziv za vojnu operaciju koju je izvela Hrvatska vojska u razdoblju od 9. do 11. rujna 1993. protiv paravojnih postrojbi RSK. Medački džep bilo je područje u neposrednoj blizini grada Gospića, koje se prostiralo četiri do pet kilometara u širinu, te pet do šest kilometara u dužinu. Obuhvaćalo je mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja te brojne male zaseoke. Tijekom Domovinskog rata; od 1991., do rujna 1993., nalazilo se u sklopu samoproglašene tzv. Republike Srpske Krajine. Ishodom operacije ovladan je prostor Divosela i Čitluka. Prilikom cijele akcije pripadnicima hrvatskih specijalaca na nivou lokalnih zapovjednika postrojbi javno je čitana osobna zapovijed generala Markača da će biti sankcionirane prekoračene ovlasti pripadnika MUP-a, a u svezi čuvanja života i imovine civila na istom području, većinom pripadnika srpske nacionalnosti.

 

FOTO: Hrvatska ratna galerija

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.