Na današnji dan

25. listopada: Osnovana 130. osječka brigada Zbora narodne garde

130brigada

Zadaća brigade bila je razmjestiti se crtom bojišnice koja se protezala…

Na današnji dan 1991. godine osnovana je 130. osječka brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske.

Zadaća brigade bila je razmjestiti se crtom bojišnice koja se protezala južnom stranom grada Osijeka te mjestima Antunovac, Ernestinovo i Laslovo.

Brigada je dala veliki obol u obrani grada Osijeka, jer se nalazila na glavnom pravcu neprijateljskog djelovanja i stvaranja okruženja oko Osijeka, nakon pada Vukovara.
Iako inferiorni u vojnim, materijalno-tehničkim sredstvima i opremi, onemogućili su cilj neprijatelja koji je bio odsijecanje prometnice Osijek-Đakovo, stvaranje okruženja oko grada Osijeka, te presijecanje grada na dva dijela i konačno okupacija samoga grada.

Treba istaknuti i uspješnu ulogu inženjeraca 130. brigade koji su u proljeće 1992. prvi u Hrvatskoj organizirano počeli s razminiravanjem miniranih terena.

Tijekom jeseni 1992. i proljeća 1993. godine brigada uspješno sudjeluje u borbenim zadaćama u Posavini.

Preustrojem OS RH 1994. godine gasi se mobilizacijski razvoj ove brigade, a dio vojnika prelazi u 5. domobransku pukovniju.

Tijekom bojevih djelovanja brigada je imala 63 poginula, 22 nestala i 370 ranjenih pripadnika.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.