Na današnji dan

17. studeni: Događanja dan uoči pada Vukovara

tudman susak 17111991

Na današnji dan 1991. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u pratnji Gojka Šuška i Josipa Perkovića posjetio je Gospić.

Na današnji dan 1991. godine predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u pratnji Gojka Šuška i Josipa Perkovića posjetio je Gospić.

Dan ranije agresorska vojska planski je izvela napad na Gospić s namjerom da dođe do centra grada ili barem do mostova na Novčici. Izveden je jak napad na grad, a on ne samo da nije uspio, već su hrvatske snage u protunapadu potisnule neprijatelja čak i dalje od mjesta s kojeg su pokrenuli napad.

U Divoselu, gdje je došlo do najveće borbe, Srbi su izgubili gotovo sto ljudi, dok ih se dvjesto predalo hrvatskim snagama. Nakon toga agresorska vojska više nikad nije pokušala nikakav ozbiljniji napad na Gospić pješaštvom.

Odluku o sudbini 15000 vukovarskih civila i branitelja tog je dana u Zagrebu rješavala, tj pokušala riješiti Vlada Republike Hrvatske. Ipak, tu se nije moglo ništa učiniti. (stenogramski zapis sjednice pročitajte ovdje). Vukovar su tog 17.11. napustili i posljednji branitelji koji su se uspjeli izvući prije pada na čelu s Brankom Borkovićem “Mladim Jastrebom”, a agresor je u potpunosti stegao omču oko grada.

Hrvatske snage bile su potisnute u sam centar grada i oko bolnice.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.