Udruge

Održan 10. jubilarni memorijal 7. gardijske brigade „Puma“ u orijentaciji

pobjednici

Jubilarni, 10. Memorijal 7.gardijske brigade „PUMA“ u orijentaciji ove godine održan je od 20.- 22. lipnja u Varaždinu, Lušcu i Varaždinskim toplicama.

gunfarsmankusivicabertollennartwahlegrenmartinjullum
sorensaxtorphJubilarni, 10. Memorijal 7.gardijske brigade „PUMA“ u orijentaciji ove godine održan je od 20.- 22. lipnja u Varaždinu, Lušcu i Varaždinskim toplicama. Organizatori, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Orijentacijski klub „Međimurje“ natjecanje su organizirali u suradnji s Međunarodnom orijentacijskom federacijom (IOF), Gradom Varaždinom, Gradom Varaždinskim Toplicama, izletištem Lužec, te Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice – Minerva, a Ministarstvo branitelja je djelomično sufinanciralo sam projekt.

Memorijal se organizira kao projekt psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja s invaliditetom, HRVI, stradalnika i članova obitelji smrtno stradalog, zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, koji Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ provodi kontinuirano, sada već desetu godinu.

U cilju poboljšanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, aktivno se uključuju hrvatski branitelji u aktivnosti civilnog društva kroz organizaciju i provedbu sportskog natjecanja u orijentaciji.

Udruga kroz sudjelovanje svojih članova provodi logističko osiguranje provedbe sportskog natjecanja u orijentaciji. Na taj način se, uz suradnju Orijentacijskog kluba Međimurje, koji priprema staze za natjecanje, izrađuje potrebnu dokumentaciju te prikuplja i obrađuje podatke tijekom sportskog natjecanja, osiguravaju uvjeti za provedbu sportskog orijentacijskog natjecanja koje aktivno uključuje branitelje i njihove obitelji u aktivnosti civilnog društva, što ostvaruje psihološku i socijalnu potporu hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima.

Jedinice lokalne samouprave prepoznale su projekt kao društveno značajan i u potpunosti surađuju s Udrugom veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ u provedbi i osiguranju potrebnih uvjeta za provedbu Memorijala.

Provedbom memorijala ostvaruje se socijalna i psihološka potpora hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima što u konačnici poboljšava kvalitetu življenja hrvatskih branitelja i njihovih obitelji i njihovu uključenost u aktivnosti civilnog društva.

Na samom Memorijalu održane su 3 klasične orijentacijske trke i 3 natjecanja u preciznoj orijentaciji. Natjecanja u preciznoj orijentaciji bila su prednatjecanja svjetskog prvenstva i bodovala su se za zajedničku Hrvatsko-Slovensko-Talijansku ligu i za Europski kup.

Natjecanja u preciznoj orijentaciji pohodili su timovi iz 22 zemlje sa 3 kontinenta, a ukupno je nastupilo oko 150 natjecatelja. Kada se njima pridodaju natjecatelji u orijentacijskom trčanju koji nisu nastupili na preciznoj orijentaciji brojka se penje na više od 200 prijavljenih natjecatelja. Nastupili su tako natjecatelji iz Češke, Danske, Finske, Njemačke, Hong Konga, Mađarske, Italije, Japana, Latvije, Litve, Norveške, Poljske, Portugala, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Ukraine, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske.

U sklopu natjecanja, u ponedjeljak je u Varaždinskim Toplicama održana i Klinika IOF-a za savjetnike i suce u preciznoj orijentaciji koju IOF organizira jednom godišnje, a Klinika je bila odlično posječena sa 30-tak sudionika. Ispred IOF-a kliniku su proveli Owe i Martin Fredholm iz Švedske.

Po samim prijavama bilo je vidljivo da će natjecanje biti na visokoj natjecateljskoj razini jer je bilo prijavljeno 20 natjecatelja koji su do sada osvojili 40 pojedinačnih medalja na dosad održanim svjetskim prvenstvima, ne računajući ekipne medalje i medalje sa europskih i ostalih prvenstava. Osim u preciznoj orijentaciji, neki od vrhunskih natjecatelja pobijedili su i u orijentacijskom trčanju. Tako je na primjer u kategoriji M50 pobjedu odnio Dæhli Sigurd iz Norveške koji je još davne 1981. godine postao svjetski prvak u štafetnom orijentacijskom trčanju a 1986. godine istu titulu ponio je u skijaškoj orijentaciji.

Favoriti su opravdali svoju ulogu pa je tako prvi dan u Varaždinu u TempO preciznoj orijetaciji pobjedu u apsolutnoj kategoriji odnio Lennart Wahlgren iz Švedske, osvajač dviju zlatnih te srebrne i brončane medalje na svjetskim prvenstvima u preciznoj orijentaciji. Lennart je ponudio sve točne odgovore u vremenu od 143 sekunde. Lennart je i nakon sva tri natjecanja odnio ukupnu pobjedu osvojivši uz ovo prvo, 4. mjesto drugi dan i 5. mjesto zadnji dan natjecanja.

Drugi dan u praku prirode Lužec pobjedio je Martin Jullum u OPEN kategoriji, nadolazeća Norveška zvijezda precizne orijentacije i osvajač zlatne medalje na zadnjem svjetskom prvenstvu u Italiji.

Na istoj stazi u OPEN PARALIMPIC kategoriji pobjedio je Søren Saxtorph iz Danske, osvajač triju medalja sa svjetskih prvenstava.

Martin je stazu obišao ponudivši svih 19 točnih odgovora i svih 6 točnih odgovora na vremenskim kontrolama koje je odgovorio u 32 sekunde. Søren je istu stazu obišao sa 17 točnih odgovora i 5 točnih odgovora na vremenskim kotrolama u 62 sekunde (92 nakon penalizacije). Na taj način je bio najbolji od osoba sa posebnim potrebama. Vrijedi napomenuti da se u OPEN kategoriji ravnopravno mogu natjecati svi natjecatelji pa tako i osoba s posebnim potrebama može pobjediti i u apsolutnoj OPEN kategoriji.

Treći dan u Varaždinskim Toplicama pobjedio je Guntars Mankus iz Latvije u OPEN kategoriji. Guntars je također nositelj zlatne medalje sa zadnjeg svjetskog prvenstva u Italiji.

Na istoj stazi u OPEN PARALIMPIC kategoriji pobjedio je Ivica Bertol iz Hrvatske koji odnio i ukupnu pobjedu nakon 3 dana u toj kategoriji.

Guntars je pobjedio sa 18 od 19 točno riješenih zadataka na stazi te sa 6 točno riješenih zadataka na vremenskim kontrolama koje je riješio u vremenu od 32 sekunde. Ivica je bio i treći u apsolutnoj OPEN kategoriji sa istim brojem riješenih zadataka i vremenskih kontrola ali sa vremenom rješavanja od 45 sekundi.

Natjecanja u TempO preciznoj orijentaciji i orijentacijskom trčanju u Varaždinu bodovala su se i za natjecanje za najsvestranijeg orijentacistu – ORIENTEERING TRIANGLE. Pobjedu je odnijela Smiljana Janžek iz OK Međimurje.

Sva natjecanja bodovala su se i za klubskog pobjednika koji je osvojio prijelazni pokal memorijala. Ove godine osvojili su ga članovi OK Ivan Merz.

Svim osvajaćima medalje su uručili predsjednik Udruge veterana 7. Gardijske brigade PUMA Robert Puja i gradonačelnica Varaždinskih Toplica gospođa Goranka Štefanić.

Sve rezultate i ostale detalje možete pogledati na Više na Facebook stranici te na stranicama natjecanja.

Provedba ovog natjecanja zahtijevala je ogroman organizacijski napor članova udruge te članova OK Međimurje. Oni su i u pripremi, a i u provedbi, bili na usluzi natjecateljima, posebno onima s invaliditetom i u invalidskim kolicima kojima su pomagali u kretanju po zahtjevnim stazama. Iako je ove godine Ministarstvo branitelja pokazalo malo sluha za ovaj projekt i nije kao svake godine do sada prepoznalo važnost ovog događaja za naše društvo i državu, skupili smo glave i dokazali da, kao i uvijek, onda kad je najteže mi izvlačimo najbolje iz sebe. Zbog toga posebno zahvaljujemo gradovima Varaždinu, Novom Marofu, Varaždinskim toplicama i Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Minerva te njihovim gradonačelnicima i direktoru koji su uskočili tamo gdje je trebalo i pomogli nam u provedbi ovog događaja. Zahvaljujemo i resornom ministarstvu što su ipak odvojili dio sredstava za provedbu ovog projekta. I nakon 10 godina mi idemo dalje.

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“

D. Duhović, I. Tkalec

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.