Novosti

Vidović želi vratiti opskrbine pod Ministarstvo branitelja koje je Matić prebacio u nadležnost drugoga ministarstava

frankovidovic

U šibenskoj Gradskoj knjižnici, održana je prva tribina pod organizacijom Franka Vidovića, saborskog zastupnika SDP-a te člana saborskog Odbora za ratne veterane, na kojoj Vidović  navodno želi upoznati stvarne želje i probleme hrvatskih branitelja.

U šibenskoj Gradskoj knjižnici, održana je prva tribina pod organizacijom Franka Vidovića, saborskog zastupnika SDP-a te člana saborskog Odbora za ratne veterane, na kojoj Vidović  navodno želi upoznati stvarne želje i probleme hrvatskih branitelja, kako bi se napravio novi radni nacrt Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Okupili su se brojni branitelji, dragovoljci i predstavnici ratnih vojnih udruga te su pokazali svoje nezadovoljstvo trenutnim stanjem braniteljske populacije.

Vidović je na početku tribine kazao: „ Multiplicirani su problemi unutar braniteljske populacije: prosvjed branitelja na Savskoj koji traje već 164 dana, pitanje obilježavanja jubilarne obljetnice Oluje i zadnji Zakon o braniteljima koji je donesen 2004. godine, i koji se, ne računajući njegove izmjene i dopune, nije mijenjao od tada. To su pitanja o kojima danas trebamo razgovarati i zbog kojih smo se okupili. Želim čuti vaš glas i vaše mišljenje.“

 

Što se tiče radnog nacrta Zakona koji nije prošao u Saboru, Vidović je rekao kako je „20 milijardi kuna predloženih u nacrtu nelogično, kao i naknada nezaposlenim braniteljima od tri tisuće kuna do zaposlenja. Nemogućnost otkaza braniteljima koji rade u javnom sektoru, status branitelja pripadnika Narodne zaštite i predsjednika kriznih stožera, dobivanje statusa dragovoljca nakon 30 dana provedenih na ratištu te prijevremena mirovina s navršenih 55 godina i 30 godina radnog staža, po Vidoviću su također prijedlozi koji ne mogu biti ispunjeni zakonom.“

 

„300 praznih braniteljskih stanova, povrat nekadašnjih opskrbnina odnosno mjesečnih naknada u okviru Ministarstva branitelja, otvaranje veteranskih centara u kojima bi se mogli rehabilitirati svi branitelji i detektiranje pojedinačnih slučajeva kako bi se riješili problemi„ – za navedeno Vidović smatra da su dobri prijedlozi.

Očito je da Vidović sada podržava vraćanje opskrbnina pod Ministarstvo branitelja, dok njegov stranački kolega ministar Matić i ministrica Opačić nisu za to da se opskrbnine vrate pod Ministarstvo jer ipak su izuzimanje opskrbnina iz Ministarstva branitelja predstavili kao velebni projekt.

Podsjetimo se slučaja hrvatskog branitelja Damira Čakarića, koji se zapalio u Savskoj 66. On je kao razlog za taj očajnički čin naveo baš taj problem opskrbnina od 800 kuna te nemogućnost življenja pod tim uvjetima te da živi na rubu egzistencije te da mu je pored svega oduzeto dostojanstvo kao hrvatskom branitelju jer je iz svoga ministarstva izbačen na krajnje nehuman način. Nije li to već bio i preveliki događaj za rješenje tog problema?

Navodi o Zakonu koje iznosi Vidović temelje se na novinskim člancima koji nisu u skladu s realnom situacijom koju predlažu braniteljske udruge uključene u izradu zakonu te samo potiču plasiranje negativne slike o braniteljima u javnosti.

Umjesto političkih manipulacija braniteljima, bilo bi puno korisnije da se Vidović aktivno uključi u izradu zakona i da se upozna sa stvarnim problemima koji opterećuju braniteljsku populaciju.

Što će od svega toga biti ili neće biti, vidjet ćemo uskoro. Ovakva predomišljanja ne bi nam trebala biti čudna s obzirom da su nam parlamentarni izbori pred vratima.

Izvor

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.