Domovinski rat Na današnji dan

Škabrnja okupirana drugi put

Dana 22. ožujka 1993. godine po drugi put je dalmatinsko mjesto Škabrnja palo u agresorske ruke

Ovo je mjesto u zadarskom zaleđu u povijesti zapisano kao simbol stradanja, herojstva i velike žrtve. Naime, već je nakon višestranačkih izbora i dolaska demokratski izabranih vlasti na čelo Hrvatske, Škabrnja (uz Nadin) postala centrom pobune protiv stvaranja samostalne Hrvatske. U njoj su se gomilale srpske snage, a vlast su obnašali ratni zločinci. U kasno ljeto 1991. započeli su napadi srpskih snaga i JNA na dalmatinska sela i gradove, a u okviru tih napada 18. studenog napadnuta je i osvojena Škabrnja, a dan kasnije, 19. studenoga, Nadin. Usprkos otporu hrvatskih branitelja, nadmoćne srpske snage u napadu na Škabrnju ubile su 58 civila, uglavnom žena i staraca, te 26 branitelja.

Škabrnja je potom početkom 1993. godine oslobođena u akciji Maslenica, nakon koje ju je čuvalo tek nekoliko pripadnika oružanih snaga HV-a. . Škabrnja sama po sebi nije imala neki važan strateški značaj, ni za Hrvate, ni za Srbe – ona je bila nešto mnogo više. Držati Škabrnju za Hrvate je značilo čuvati u svojim rukama simbol stradanja Hrvata u Dalmaciji, dok je Srbima bio imperativ ponovno osvojiti Škabrnju te tako poniziti i demoralizirati hrvatsku vojsku

Dolaskom 9. bojne HOS-a te njenog zapovjednika Marka Skeje, selo se na punih 45 dana ponovno našlo u hrvatskim rukama, a tijekom tog razdoblja napadale su ga najelitnije srpske paravojne jedinice – „Alfe“ kapetana Dragana, „Vukovi s Vučjaka“ i Arkanovi „Tigrovi“. Puno je hrabrih boraca branilo Škabrnju, a u najveću legendu ušao je zasigurno Thomas Crowley “Irac”, legionar obučen za postavljanje raznoraznih mina, izvođenje diverzija i postavljanje zamki koje su često bile kobne za „dobrovoljačke“ odrede.

Ovakve su obrambene aktivnosti fizički i psihički iscrpljivale pripadnike 9. bojne, zbog čega je Marko Skejo od zapovjedništva u Zadru zatražio odmor za svoje borce. Nakon što su umorni vojnici dočekali smjenu i otišli na odmor, samo je nekoliko dana kasnije Škabrnja opet bila okupirana. To se dogodilo u operaciji srpske vojske naziva „Kameleon“, u kojoj su borbe trajale od 18. do 22. ožujka 1993. godine. Hrvatske se snage u vrlo nepovoljnom položaju nisu uspjele obraniti, a svoje je živote tada položilo desetero pripadnika domaćih postrojbi, 7. domobranske pukovnije i Pješačke satnije Zrakoplovne baze Zemunik.

Škabrnja je konačno oslobođena tek 5. kolovoza 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

O autoru

Ines Herceg