Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Rođen Sven Lasta

Na današnji dan 1925. godine u Pakracu je rođen Sven Lasta, kazališni, televizijski i filmski glumac te hrvatski branitelj.

Svoje glumačke početke ostvario je u partizanskom kazalištu, a nakon završetka Zemaljske glumačke škole postaje glumcem Hrvatskog narodnog kazališta (1948–1953). Nakon što je odbio zahtjev komunista da se odrekne svoga brata, izlazi iz Partije u vrlo nepovoljnim vremenima te se priključuje Branku Gavelli i mladim glumcima koji osnivaju Zagrebačko dramsko kazalište. Međutim, poslije Gavelline smrti, Lasta 1965. protestno prvi napušta instituciju uslijed promjene estetskog koncepta kazališta (zbog ideoloških nadzora). Znatan dio glumačke karijere radio je kao slobodni umjetnik, najviše u zagrebačkome Teatru &TD, gdje je igrao psihološki produbljene likove.

Nakon što je prebolio dva srčana udara, sa 66 godina na početku rujna 1991. kao dragovoljac odlazi aktivno sudjelovati u obrani Sunje. Ondje se pridružuje Slobodanu Praljku i ostalim hrvatskim braniteljima, a njegov suborac Miroslav Međimorec o njemu piše:

“A dečki , Ceki, Nara, Miki, Crni, Kimfa, Leopard, Hemingway punim su srcem prihvatili čovjeka koga su u Zagrebu držali velikim glumcem, ali i filozofom, čudakom, svojeglavim pametnjakovićem. Ovdje su ga cijenili, zbog godina, iskustva, skromnosti, ponajviše zbog hrabrosti, najvažnije vrline. Ako se ne bojiš i s njima dijeliš opasnost, njihov si. Postao je nerazdvojiv dio obrane Sunje, njena personifikacija. Domaći branitelji i ‘Gromovi’ sve bi dali za svoga ‘Dedu’. Danju je bio branitelj, noću je postajao ono što je uvijek bio, umjetnik, u osami svoje sobe pisao je pjesme. Spjevao je nekoliko sjajnih pjesama posvećenih Sunji, Vukovaru i suborcima.”

Nakon 14 mjeseci u obrani Sunje, u travnju 1992. godine dobrovoljno odlazi u pomoć braniteljima Posavine, gdje je ranjen u leđa i hospitaliziran u Slavonskom Brodu, a već tri dana nakon ranjavanja vratio se na bojište. Od posljedica trećeg srčanog udara, preminuo je 15. kolovoza 1996. godine, nedugo nakon što je prisustvovao proslavi pete obljetnice početka napada i prve godišnjice oslobođenja Sunje.

Njemu u čast danas se održava manifestacija “Dani Svena Laste – sjećanje na branitelje Sunje“, a u parku u središtu Sunje postavljen je original njegova poprsja, što dovoljno govori o tome koliko je dubok trag ostavio u obrani ljudskosti, slobode, dostojanstva i Domovine.

FOTO: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Ines Herceg