Heroji Domovinskog rata Na današnji dan

Rođen Rudolf Perešin

25. ožujka 1958. godine u Jakšinecu (općina Gornja Stubica) rođen je Rudolf Perešin, junak Domovinskog rata i jedan od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Već se u posljednjoj godini osmogodišnje škole odlučio za pilotski poziv, stoga je upisao zrakoplovnu gimnaziju koju je završio u Mostaru. Nakon toga, 1977. godine upisuje Zrakoplovnu vojnu akademiju, koju završava 1981. godine s natprosječnim rezultatima.

Upravo zbog toga što je bio među najboljim pilotima, iste je godine ušao među 19 pilota koji su se obučavali za upravljanje MiG-om 21, a kasnije se specijalizirao kao pilot-izviđač te u Bihaću usavršavao pilotsko zvanje sve do 1991. godine.

1989. godine počeo je slutiti raspad Jugoslavije, a nakon toga započeo je i rat u Sloveniji, u kojoj je Perešin sudjelovao u akcijama izviđanja i snimanja terena. 1990. godine odbio je sudjelovanje u političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju” te se odlučio za bijeg iz JNA i pristupanje obrani domovine Hrvatske.

Iako je bio pod stalnim nadzorom, pomno je isplanirao bijeg MiG-om, i to u trenucima kada je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. Tako je 25. listopada 1991. godine uletio u zračni prostor Austrije oko Bleiburga, a svoj MiG 21 prizemljio je u zračnoj luci pokraj Klagenfurta.

Fotografiju pokraj borbenog zrakoplova, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” prenijela je većina svjetskih medija, što je označilo moralni i politički udarac za JNA, dok je Hrvatima donijelo nevjerojatnu moralnu snagu u kritičnim trenucima Domovinskog rata.

Uspjevši u svom naumu bijega, Perešin se vratio u Hrvatsku te nastavio borbu za samostalnu Hrvatsku, sudjelujući u mnogim borbenim zadaćama HV-a, obrani Zagreba te zračnog prostora Hrvatske. U Domovinskom ratu sudjelovao je sve do 2. svibnja 1995. godine, kada je tijekom operacije “Bljesak” oboren njegov borbeni zrakoplov u blizini Stare Gradiške. Iako je njegov avion sletio na oslobođenom teritoriju Hrvatske, Perešin je uslijed katapultiranja prizemljen na neprijateljskom teritoriju.

Ni do danas se ne zna točno kako je umro, no na pregovorima u Ženevi 1997. godine dogovorena je razmjena tijela majora Lakića i srpskih zarobljenika za tijelo Rudolfa Perešina. Posmrtni ostaci tako su vraćeni obitelji 4. kolovoza 1997. godine, a Rudolf Perešin pokopan je 15. rujna 1997. godine na Mirogojskom groblju.

IZVOR FOTO: povijest.hr

O autoru

Ines Herceg