Novosti

Putin spreman za reprizu plinskog rata

putin

Rusija je najveći europski dobavljač plina i pokriva gotovo trećinu europskih potreba.

Rusija je 16. lipnja prekinula isporuke plina Ukrajini koja do tada nije podmirila milijarde eura druga ruskome plinskom divu Gazpromu.

Strahuje se da bi s dolaskom zime Ukrajina mogla crpsti za svoje potrebe tranzitni plin nemijenjen Europi, prenosi Dnevnik.hr.

‘Uvjeravam vas da s ruske strane neće biti krize u energetskoj suradnji’, rekao je Putin novinarima u Beogradu i zatim dodao da ‘postoji velik rizik u tranzitu plina’.

‘Dogodi li se da ukrajinski partneri kao i 2008. počnu crpsti plin bez dopuštenja iz tranzitnog plinovoda, mi ćemo, baš kao i 2008., smanjiti isporuke za ukradene količine’, rekao je ruski šef države.

Rusija je najveći europski dobavljač plina i pokriva gotovo trećinu europskih potreba, a polovica ruskog plina za Europu stiže u tranzitu preko Ukrajine.

Rusko-ukrajinski plinski nesporazum treći je po redu zadnjih godina, no napetosti su ovaj puta daleko veće zbog ruskog pripojenja ukrajinskog poluototoka Krim u proljeće i upletenosti ruskih vojnika u pobunu proruskih separatista na istoku Ukrajine.

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.