Novosti

Položen kamen temeljac za izgradnju veteranskog centra u Daruvaru

Povodom početka radova na izgradnji veteranskog centra u Daruvaru, u petak, 26. lipnja 2020. upriličena je svečanost potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca. Povelju je potpisao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček te je položen kamen temeljac.


Svečanosti je nazočio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborski zastupnici, državna tajnica Nevenka Benić te predstavnici udruga i zadruga iz Domovinskog rata s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i drugi uzvanici.

Predsjednik Hrvatskog sabora zahvalio je još jednom na žrtvi svim hrvatskim braniteljima, uz sjećanje na sve poginule. Naglasio je da je ovo potvrda Europe da su hrvatski branitelji opravdano branili domovinu i da zaslužuju ovakve velike projekte.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je:

Ovaj projekt koji je krenuo po uzoru na pilot-projekt u Lipiku povezao je sve ono što nam je najvažnije. Povezao je žrtvu hrvatskih branitelja, Domovinski rat, poštovanje prema hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima s aktualnim položajem Hrvatske trideset godina nakon samostalnosti i našim članstvom u Europskoj uniji. Pokazao je ovim primjerom i suradnjom s drugim resorima kako nam članstvo u EU može pomoći da realiziramo ovaj značajan projekt.

Ministar Medved okupljenima je rekao:

Više od 250 hrvatskih branitelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dalo je svoje živote za Hrvatsku, a više od 1400 hrvatskih ratnih vojnih invalida dalo je svoje zdravlje. Upravo zbog njih i svih hrvatskih branitelja i stradalnika diljem Lijepe naše koji se svakodnevno susreću sa zdravstvenim, egzistencijalnim, socijalnim i drugim problemima, pokrenuli smo ovaj projekt kako bismo im poboljšali zdravstveno i opće stanje, aktivno ih uključili na tržište rada, vodili brigu o svakome ponaosob i omogućili život dostojan svakog hrvatskog branitelja.

 

Gradonačelnik Daruvara istaknuo je kako je ovo najveća investicija u Gradu u posljednjih 40 godina te kako će potaknuti najmanje 40 zapošljavanja.

Nakon potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca uslijedio je blagoslov.

Ministarstvo hrvatskih branitelja u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. provodi projekt „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ kojim će se izgraditi četiri veteranska centra. Osim u Daruvaru centri će biti izgrađeni u Petrinji, Sinju i Šibeniku.

 

IZVOR I FOTO – Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Administrator