Novosti

Održan 13. Konjički maraton “Kukuruzni put” Vukovar-Nuštar

Dani obrane i dan općine Nuštar dani su u kojima se Nuštarci, Cerićanci i Marinčani prisjećaju listopada 1991. godine i onoga što su žitelji i njihova mjesta prošli tijekom Domovinskoga rata. Tim povodom, Konjički klub Satir iz Vinkovaca organizirao je 13. Konjički maraton „Kukuruzni put“ Vukovar – Nuštar 2020.

Na ovogodišnjem maratonu sudjeluje oko 50 jahača iz Konjičkih klubova i Konjogojskih udruga s područja Vukovarsko-srijemske županije. Iako smo prošle godine najavljivali i priželjkivali bolji i veći maraton, epidemija je učinila svoje, a nadamo se kako ćemo ovo pretvoriti u defile vojnih postrojbi kako bi još više dobio na značaju. Cilj je sačuvati od zaborava važnost Kukuruznog puta u Domovinskom ratu i s ponosom mogu reći kako je današnje poimanje Kukuruznog puta puno drugačiji nego onda kada smo bježali kroz njega.

Ante Lovrić, predsjednik Konjičkog kluba Satir


Konjički maraton održan je 4. listopada 2020., a započeo je u 12 sati i 30 minuta okupljanjem jahača na Lušcu, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca kod kapelice na “Kukuruznom putu“ i jahanje trasom Bogdanovci – Marinci – Nuštar. Završio je postrojavanjem jahača na Trgu dr. Franje Tuđmana i polaganjem vijenca kod Spomenika obrani Nuštra.

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća sjećamo se tužne obljetnice stradanja hrvatskih branitelja, sudionika Kukuruznog puta. To je zapravo uvod u sjećanje na teške dane koji su u listopadu i studenom zadesili Vukovar. Hvala svim konjogojskim udrugama, sudionicima ovog maratona koju čuvaju sjećanje na sve stradale sudionike Kukuruznog puta.

Dražen Kobašević, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Vukovara


Kukuruzni put bio je od iznimne važnosti tijekom Domovinskog rata. Vodio je od vukovarskog prigradskog naselja Lužac do sela Bogdanovci, a bio je žila kucavica za okupirani Vukovar jer su se tim putem dobavljali hrana, lijekovi, medicinske potrepštine, streljivo i svježe ljudstvo te su se izvlačili najteži ranjenici. Dana 1. listopada 1991. godine agresor je okupirao selo Marinci, ostavivši time Vukovar u potpunom okruženju sve do prestanka organizirane obrane grada u studenome.

Kraj rujna i početak listopada uvijek su teški dani za nas i cijelu Slavoniju i zato je važno sjećati se na ovu žrtvu. Obilježavamo ih s ponosom i tugom, ali bi ih se trebali prisjećati upravo zbog sljedećih generacija i prenositi im što se sve događalo tih dana kako se nikada ne bi zaboravilo.

Hrvoje Drinovac, načelnik Općine Nuštar


IZVOR I FOTO – Novosti.hr

O autoru

Administrator