Domovinski rat Na današnji dan

Objavljen završetak VRO “Oluja”

Na današnji dan, 7. kolovoza 1995. godine, ministar Gojko Šušak u 18:00 objavio je završetak vojno-redarstvene operacije “Oluja”, naglasivši kako pobjeda hrvatskih snaga nije upitna, ali da još uvijek pod kontrolu treba staviti nekoliko područja koja su nailazila na otpor neprijatelja.

Toga su dana oslobođeni Gornji i Donji Lapac, Mazin, Dobroselo, Boričevac, Kulen Vakuf, Cetingrad, Veljun, Krnjak, Vojnić, Gornje Mekušje, Kamensko, Tušilović, Turanj, Šanac, Jelaši i druga naselja. Posebno je dramatično stanje bilo na teritoriju pod Zbornim područjem Karlovac.

Naime, agresor je graničnim područjem svoje paradržave držao Karlovac, koji je nastojao okupirati još u listopadu 1991. godine. Ipak, pokušaji zauzimanja Karlovca zaustavljeni su u naselju Turanj, u kojem su hrvatski branitelji slomili pokušaje okupacije grada. Na otpor neprijatelja i u “Oluji” su hrvatski branitelji naišli upravo u ovom mjestu, u kojem su veliki dio držali Srbi, a uz to su imali i snažno uporište na brdu Šanac iznad Karlovca. Unatoč tome, hrvatske su snage nakon četiri godine prekinule okupaciju ovog iznimno strateški važnog mjesta.

Istovremeno je na teritoriju Zbornog područja Gospić uspostavljena državna granica od Tržačke Raštele do željezničke postaje Una, a Hrvatska je vojska osigurala oslobođene objekte – 17 vojnih objekata, hidroelektrane, vodocrpilišta, RTV čvorišta.

Na crtu Gračac-Otrić došle su snage 4., 7. i 9. GBR  te 1. Hrvatskog gardijskog zdruga, a već su sljedećeg dana, 8. kolovoza, uspostavili nadzor nad područjem od puta Gračac-Otrić do rijeke Une. Istog se dana u Topuskom oko 14:00 predao pukovnik Čedomir Bulat, zapovjednik 21. korpusa “Srpske vojske Krajine”, a srpsko stanovništvo krenulo je u masovno iseljavanje – procjene se kreću od 90.000 (hrvatski izvori) do 200.000 ljudi (srpski izvori).

Porazivši neprijatelja, Hrvatska vojska stala je na međunarodno priznatu granicu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čime je osigurana teritorijalna cjelovitost, opstanak i razvoj Republike Hrvatske.

 

O autoru

Ines Herceg