Domovinski rat Novosti

Obilježena 23. obljetnica akcije „Una-95“

U utorak, 18. rujna, u Hrvatskoj Dubici i Dvoru, obilježena je obljetnica akcije „Una-95“. Organizator obilježavanja bila je Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, uz potporu Općine Hrvatska Dubica i Općine Dvor te Ministarstva hrvatskih branitelja.

U zajedništvu veterana “Gromova” i “Tigrova” upriličene su komemoracije u Hrvatskoj Dubici kod spomenika poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade “Gromovi te u Dvoru kod spomenika svim poginulim hrvatskim braniteljima. Izaslanstva udruga i predstavnici lokalne uprave i samouprave položili  su vijence  i zapalili svijeće kod spomen obilježja. Molitvu za poginule kod spomen obilježja u Hrvatskoj Dubici predvodio je prečasni Željko Jurković, župnik župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici. I ove godine na ovoj obilježbi sudjelovalo je izaslanstvo Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Općine Sukošan te Udruga hrvatskih branitelja Zagrebačkog holdinga i Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma”, kao i mnogobrojne udruge s područja Sisačko-moslavačke županije.

Prigodnim riječima u Hrvatskoj Dubici u ime organizatora obratio se predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” Ivan Krupec. U ime domaćina, u Hrvatskoj Dubici, prigodnim riječima obratila se općinska načelnica gospođa Ružica Karagić, a članice KUD „Jeka“ iz Hrvatske Dubice,  obilježavanje su  uveličale  izvođenjem  Himne Republike Hrvatske i pjesmom „Rajska djevo“. Recitacijama prigodnih pjesmica nastupili su učenici OŠ „Ivo Kozarčanin“. Na komemoraciji u Dvoru prigodnim riječima obratio se zamjenik načelnika općine Dvor gospodin Franjo Juranović.  Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” gospodin Ilija Vučemilović. Obratio se i gospodin Miodrag Demo izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba. U prigodnim riječima gospodin Demo iznio je kako je obveza svih nas da čuvamo spomen na poginule vitezove u Domovinskom ratu, dok je obveza institucija da ovakva obilježavanja organiziraju, podupiru i podižu na višu razinu.

Nakon komemoracije u Dvoru, služena je sveta misa za poginule hrvatske branitelje u akciji „Una-95“. Svetu misu  u župnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Dvoru, služio je velečasni Stjepan Filipec.

 

IZVOR: URV 2. gardijske brigade “GROMOVI”

O autoru

Ines Herceg