Kultura Novosti

NAJAVLJUJEMO – Premijera filma o djeci stradaloj u Domovinskom ratu “Otkrhnuti”

U srijedu, 17. lipnja 2020. biti će održana svečana premijera dugometražnog dokumentarnog filma “Otkrhnuti”. Premijera će se održati u 20 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske ulice), a mi prenosimo najavu s portala direktno.hr

Jedna nesretna majka je rekla:

Znate, kad dijete ostane bez roditelja, naziva se siroče, kada žena ostane bez supruga, ona je udovica. A kad vam umre dijete, vas se nikako ne naziva. To je ionako samo jedno stanje u koje upadnete. I svi mi roditelji ostanemo u njemu trajno.

Redateljica dokumentarnog filma “Otkrhnuti” Slavica Šnur, reći će kako je to film o nenadoknadivom gubitku, boli, ali i oprostu:

Kroz roditeljska svjedočenja željeli smo gledateljima dočarati sliku njihove poginule djece. Svako od njih imalo je svoje  navike, snove, interese i talente. Ta su djeca nažalost, dugi niz godina bila samo statistički brojevi, a to je zapravo, pored svega ostalog što muči te iste roditelje, još jedna nepravda za duboko i trajno ranjene ljude. 2015. godine, sam krenula s intenzivnim istraživanjima ove teme. Nije uvijek išlo glatko. Čak sam ovaj projekt dva puta ostavljala i rekla ‘Ja to ne mogu. Preteško je’. Ipak, nakon nekog vremena, zbog grižnje savjesti i nesanice, opet bih se vraćala toj priči. Na snimanjima, sjedeći preko puta tih nesretnih ljudi, u ovom slučaju protagonista, maksimalno sam se trudila biti mirna, ne intervenirati na bilo koji način, svjesna da preko puta sebe imam doista ljudske krhotine. Svaki kadar ovoga filma je sirova, neobrađena i nedotjerivana istina. Istina o periodu najveće sreće, najveće boli i najveće tuge, ali i o snazi oprosta.

Trailer dokumentarnog filma “Otkrhnuti” redateljice Slavice Šnur u produkciji Amico studija:

O autoru

Administrator