Domovinski rat Na današnji dan

Na današnji dan ubio se crnogorski admiral koji je odbio sudjelovati u razaranju Dubrovnika

Crnogorski admiral Vladimir Barović počinio je samoubojstvo na Visu, prije točno 24 godine, nekoliko dana prije nego što je izdana zapovijed JNA-a za napad na Dubrovnik.

Barović je počinio samoubojstvo na Visu jer nije htio sudjelovati u vojnoj agresiji JNA nad Hrvatskom te je odbio izdati zapovijed floti koja je trebala bombardirati Dalmaciju što je Baroviću bilo i naređeno.

‘Jedini metak u ovom ratu koji je ispaljen, a na kojeg Crna Gora može biti ponosna je onaj admirala Barovića. Njegovo crnogorsko shvaćanje časti nije mu dopustilo izdati zapovijed floti da bombardira primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to naređeno,’ zapisao je 1996. godine crnogorski književnik Momir Marković.

 

IZVOR I FOTO: Dubrovački dnevnik

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.