Domovinski rat Zdravlje

Liječenje u Varaždinskim Toplicama poboljšava zdravlje i kvalitetu života branitelja

varazdintoplice

Revolucionarno znanstveno otkriće: liječenje u Varaždinskim Toplicama mijenja oblik i funkcioniranje naših gena!

Stručni znanstveno-medicinski istraživački tim Zavoda za fiziologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice pod vodstvom dr. Vladimira Kneža proveo je istraživanje o učinkovitosti primjene ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica, stručnim riječnikom balneoterapija/hidroterapija, na funkcionalne sposobnosti, pokretljivost zglobova, aktivnosti bolesti i kvalitetu života bolesnika s reumatoidnim artritisom.

Reumatoidni artritis (RA) najčešća je kronična upalna reumatska bolest koju obilježavaju bol, otekline i zakočenost zglobova, smanjenje opsega pokreta, umor i gubitak snage. Posljedično tome, već u ranoj fazi bolesti dolazi do značajnog ograničenja aktivnosti i sudjelovanja u svakodnevnom životu. Osim zglobova mogu biti zahvaćeni i drugi organski sustavi (npr. kardiovaskularni, respiratorni) s ozbiljnim posljedicama po zdravlje i život. 

Od reumatoidnog artritisa u Hrvatskoj boluje približno 45 tisuća ljudi, a od ankilozantnog spondilitisa približno 20 tisuća i od psorijatičnog artritisa približno 40 tisuća. Oko 37 posto hrvatskih radnika trpi zbog mišićnih bolova u vratu, ramenima i rukama. Podaci svjedoče da polovica bolesnika izgubi radnu sposobnost tijekom deset godina od postavljanja dijagnoze bolesti.

Liječenje upalnih reumatskih bolesti primjenom ljekovitih varaždinsko-topličkih prirodnih čimbenika mineralne vode i tla u liječenju, tj. balneoterapija/hidroterapija, u Hrvatskoj puno je rjeđe nego što je potrebno. Dostupnost je povezana i s brojem specijalista jer primjenu balneoterapija/hidroterapija može propisati samo specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije ili subspecijalist reumatolog, a njih u Hrvatskoj nedostaje. Stanje u RH je tako da se pacijentima prava svake godine smanjuju jer prije 3 godine su dobivali preko HZZO-a 21 dan stacionarne medicinske rehabilitacije, a sada 14 dana.

Stručni znanstveno-medicinski istraživački tim pod vodstvom dr. Kneža utvrdio je temeljem kliničkog ispitvanja i pregleda znanstvene literature da primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica ima pozitivan i koristan utjecaj na funkcionalne sposobnosti, aktivnosti bolesti i kvalitetu života bolesnika s reumatoidnim artritismom. Štoviše, primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica utječe na naš imunuloški sustav i to na razinu citokina TNF, IL1, IL2 i IL6 te modulira biološke odgovore koje inducira ili regulira TNF i IL6, tj. djeluje na iste biološke mehanizme na koje djeluju i najnoviji pametni biološki i biosimilarni lijekovi (10.000 -15.000 eura iznosi godišnja terapija ) uz veću dostupnost i bolju sigurnost za pacijente u odnosu na potencijalne ozbiljne nuspojave i neželjene učinke bioloških lijekova.

Temeljem kliničkog ispitvanja i pregleda znastvene literature utvrđeno je da primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica mijenja oblik i funkcioniranje naših gena, preko promjena u DNA metilaciji i ekspresiji gena.

Osim na upalne remuatske bolesti primjena ljekovite termalne vode iz Varaždinskih Toplica svojim protuupalnim učincima vježbanja imaju značajnu ulogu u prevenciji i liječenju brojnih bolesti uključujući: koronarnu arterijsku bolest, hipertenziju, dislipidemiju, gojaznost, cerebrovaskularne bolesti, multiplu skelrozu, CVI, ozljede kralježničke moždine, rak (debelog crijeva, dojke, prostate i pluća), dijabetes melitus tipa 2, osteoporozu, depresiju i anksioznost).

Veliki broj branitelja boluje od sličnih bolesti, stoga ovo istraživanje dokazuje da liječenje u Varaždinskim Toplicama poboljšava zdravlje i kvalitetu života branitelja tj. produžaje im život.

Hrvatska je bogata mjestima koja imaju prirodne ljekovite čimbenike, čak njih 200-tinjak, od kojih 18 djeluju kao lječilišta što je prilika za razvoj medicinskog turizma. Međutim, za to su potrebne kapitalne investicije i zdrave političke odluke. Vlada Republike Hrvatska bi trebala omogućiti svojim braniteljima preventivne programe liječenja i rehabilitacije u Varaždinskim Toplicama jer svojim protuupalnim i genetskim učincima vježbanja u termalnim vodam bolje preveniraju i liječe brojna bolesti uključujući: koronarnu arterijsku bolest, hipertenziju, dislipidemiju, gojaznost, cerebrovaskularne bolesti, multiplu skelrozu, CVI, ozljede kralježničke moždine, rak. Dugoročno bi država uštedjela jer bi prevenirale brojne potencijal bolesti, što znači uštedu. Također bi se pokrenula ekonomija jer većina Toplica naručuje hranu i usluge od domaćih proizvođača, Riječ je o win-win situaciji.

 

 

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.