Novosti

Jedan televizijski segment bio dovoljan za promjenu pravila o zdravstvenoj skrbi američkih veterana

invalidi

Ukoliko SAD može postići ovakvu promjenu preko jednostavnog televizijskog segmenta, zašto je u Hrvatskoj potrebno čekati toliko dugo i zašto hrvatski branitelji i ratni invalidi nemaju ovako specijaliziran program?

Jon Stewart voditelj je „The Daily Showa“, emisije koja na sarkastičan i komičan način obrađuje teme iz američke i svjetske politike. U ožujku Stewart je jedan segment emisije posvetio američkim veteranima i „The Choice“ programu koji je namijenjen svim veteranima sa zdravstvenim problemima.

„The Choice Program“ uspostavljen je 2014. godine kako bi pobrzao zdravstvenu njegu za sve američke veterane, s obzirom da se u godišnjem izvještaju uspostavilo da veterani čekaju i po dvije godine na pregled i dijagnozu, kao i na adekvatnu zdravstvenu njegu, uključujući terapije i lijekove. Programom se uvelo pravilo da veterani mogu ići na preglede bilo gdje, a ne samo u specijalizirane veteranske bolnice i centre.

Iako su reakcije bile pozitivne na ovakvu odluku, problem je nastao u tome što su za njegu u drugim centrima veterani trebali živjeti 65 kilometara zračne linije od specijaliziranih veteranskih ustanova, što znači da se u obzir uzimao najkraći put, umjesto stvarne kilometraže ostvarene cestovnim putem. Za sve one koji su živjeli unutar 65 kilometara, morali su i dalje putovati prema tim ustanovama.

Jon Stewart odlučio je obraditi tu temu i ismijati ovakvu odluku, ističući kakve sve probleme ratni invalidi i veterani imaju, te kako im nije nimalo lako putovati na taj način.
Nakon segmenta, američki odjel za veterane promijenio je ovu odluku te je odlučio da će računati cestovnu kilometražu za ostvarenje prava na korištenje drugih bolnica i ustanova. Ovakva odluka omogućila je udvostručenje broja korisnika „The Choice“ programa.

Ukoliko SAD može postići ovakvu promjenu preko jednostavnog televizijskog segmenta, zašto je u Hrvatskoj potrebno čekati toliko dugo i zašto hrvatski branitelji i ratni invalidi nemaju ovako specijaliziran program?

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.