Kultura Novosti

Film o herojstvu hrvatskih branitelja nagrađen na Međunarodnom festivalu u Parizu

Dokumentarni film ‘Pouke o čovječnosti’ redatelja Branka Ištvančića na 38. izdanju Međunarodnog festivala URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Parizu održanom u ožujku 2020. dobio je Brončanu medalju.

Film je praizveden 29. svibnja 2019. u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u povodu Dana Grada Zagreba i Dana branitelja Grada Zagreba, a bio je uvršten i u natjecateljski program Pulskog filmskog festivala.

Film snimljen prema romanu dr. Veljka Đorđevića tematizira jednu od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koju su izveli u noći 29. rujna 1991. godine. Koncem rujna na pakraćko ratište stigao je Banjolučki korpus JNA koji je pokrenuo napade i na pakračku bolnicu. Zadnji odjel koji je ostao na teritoriju pod neprijateljskom kontrolom bio je psihijatrijski. Danima im nije bilo elementarnih uvjeta za život. Više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje bilo je bez pitke vode i hrane. Usred žestokih borbi iz neprijateljskog okruženja, uz pomoć medicinskog osoblja, hrvatski branitelji, evakuirali su u šest autobusa i spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu.

Većina pacijenata bili su srpske nacionalnosti. 40-ak pakračkih branitelja i 6 vozača autobusa, koji su krenuli u akciju, nisu se pitali kome, zašto i na koji način idu pomoći. Vodili su ih humani motivi. Spasitelji su tako stekli status heroja čovječnosti. Njihovo djelo čin je dobročinstva, čovječnosti, humanosti i medicinske etike, jer su išli spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti (iste kao neprijatelj), druge vjeroispovijesti (iste kao u neprijatelja), naći snage izdići se i pokazati da u dehumaniziranom trenutku rata postoje osjećaji ljudskosti.

Suradnja Grada Pakraca, autora knjige Pouke o čovječnosti dr. Veljka Đorđevića, psihijatrice Marijane Braš i redatelja i scenarista Branka Ištvančića započela je 2016. godine. Na obilježavanju obljetnice evakuacije dr. Marijana Braš bila je izaslanica predsjednice Republike Hrvatske. Vrativši se u Zagreb odlučila je da priča mora dobiti veću dimenziju. Dvije godine potom snimljen je i dokumentarni film, a u međuvremenu je dr. Đorđević napisao knjigu svjedočanstava i rekonstrukcije događaja Pouke o čovječnosti.

Uloga je filma sačuvati svjedočanstva preživjelih sudionika od zaborava te širiti i promicati istinu i vrijednosti Domovinskog rata. Producent filma je Antun Ivanković, a snimljen je produkciji udruge Artizana. Financijsku potporu ovom projektu pružili su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Zagreb, Grad Pakrac i Zaklada Adris.

 

O autoru

Administrator