Domovinski rat Na današnji dan

Dan i mjesto kad je sve počelo: 1. ožujka 1991. u Pakracu

Prošlo je 28 godina od napada na Pakrac. Bio je to prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih regularnih snaga sa pobunjenim Srbima koji su razoružali hrvatske policajce i zauzeli policijsku postaju u Pakracu.

U veljači 1991. dužnosnici Skupštine Općine Pakrac, koji su bili pretežito srpske nacionalnosti izglasali su pripojenje tzv. SAO Krajini. U to vrijeme je načelnik pakračkog SUP-a bio Jovo Vezmar, osoba srpske nacionalnosti. Na tom je mjestu bio zadržan zbog “mirnog suživota”. No, od srpskih političara koji su poticali pobunu i pripojenje velikoj Srbiji je dobio zadaću da pripoji Općinu Pakrac SAO Krajini, a kao put ka tom cilju je trebao preuzeti nadzor nad Pakracom i policijskom postajom.

 Drugovi milicajci, upravo sam došao sa sjednice vijeća na kojoj je donesena odluka da se Pakrac pripaja SAO Krajini i da obilježja Republike Hrvatske nisu prihvatljiva. Molim one koje sada prozovem da predaju oružje i odu svojim kućama, kako bi se spriječilo krvoproliće. Bit ćete vraćeni na posao kada se situacija smiri.

Obratio se načelnik tadašnje Milicijske postaje Pakrac, Jovo Vezmar hrvatskim policajcima u petak, 1. ožujka 1991. godine, i upravo je ovim riječim započeo Domovinski rat, iako toga u tom trenutku i na tome mjestu nitko nije bio svjestan. Naime, Jovo Vezmar zapovijedio je mobilizaciju pričuvnog sastava ondašnje milicije i to je mobilizirao isključivo Srbe. Sve oružje namijenjeno pričuvnom sastavu je predao Srbima iz Pakraca i iz sela u okolici. Iste je noći, sa 1. na 2. ožujka, razoružao policajce hrvatske nacionalnosti te tako preuzeo nadzor nad policijskom postajom.

Policajci hrvatske nacionalnosti, s još nekim kolegama Srbima koji se nisu htjeli pridružiti pobuni, iznijeli su tijekom noći dio oružja iz postaje i sakrili. Tog istog dana u noći JNA je zauzela punktove po gradu pod izlikom da želi spriječiti sukob. Tijekom noći i pred jutro 2. ožujka u grad su pristigle policijske postrojbe RH i rasporedile po gradu. Oko 10 ujutro počeo je oružani sukob, nakon čega u Pakrac dolazi  Antiteroristička jedinica Lučko i postrojba specijalne policije iz Bjelovara te policijska postaja dolazi u hrvatske ruke.

Bila je ovo uvertira u krvavi rat koji se rasplamsao nakon ovih događaja u Pakracu. Opći napad pobunjenih Srba, dragovoljaca iz Bosne i JNA na Pakrac počeo je 19. kolovoza 1991. godine.

 

FOTO: JutarnjiList

IZVOR: Domovinski rat u Pakracu i Lipiku 1991. – 1995., videozapis

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.