Domovinski rat Na današnji dan

Bitka na Rosinjači 1991.

5. prosinca 1991. godine srpske snage i JNA nakon topničke pripreme krenuli su u osvajanje grada Osijeka, pri čemu su najjači prodor usmjerili na južni prilaz gradu – kroz šumu Rosinjača. S obzirom na to da se na tom pravcu nije očekivao veći prodor srpskih snaga, položaje u šumi držale su samo snage desetine 106. osječke brigade Hrvatske vojske (pedesetak branitelja).

U borbi protiv brojnijeg, naoružanijeg i jačeg neprijatelja, nakon tri sata živote je izgubilo 16 hrvatskih branitelja. Svojom su žrtvom omogućili da se nakratko zaustavi napad te konsolidira obrana na drugim prilazima Osijeku. Tog je dana u obrani Osijeka živote dalo ukupno 26 hrvatskih branitelja 106. osječke brigade, zbog čega se pamti kao “Dan D”.

Tijela poginulih branitelja izvučena su tek u noći s 12. na 13. prosinca, nakon što su pripadnici bojne Zrinski-Frankopan danima ispitivali teren i pripremali akciju. O akciji izvlačenja za Slobodnu Dalmaciju govorio je Marko Kovač, pripadnik 106. brigade:

Tijela su im bila smrznuta, nismo ih mogli nositi, pa smo ih umatali u šatorska krila i jedino što smo mogli bilo je vući ih. Najgore je bilo kroz kukuruzište, a kako se razdanjivalo i sunce izlazilo, tijela su im se odleđivala i počeo se osjećati neugodan miris. Što reći, vukli smo ih i povraćali, neki od nas padali su od umora, pomagali smo jedni drugima i danas mogu reći da sam ponosan na sve koji su u tome sudjelovali, jer smo obiteljima naših suboraca omogućili da dostojno ukopaju svoje najmilije.

Važno je napomenuti kako tijelo Mihajla Pelegrina do danas nije nađeno te se vodi nestalim. Najmlađa žrtva bio je Davor Milas, koji je te godine u Trgovačkoj školi u Osijeku trebao maturirati, a njemu u spomen, škola se danas zove Trgovačka i komercijalna škola “Davor Milas”.

Izvor foto: net.hr

 

 

 

 

O autoru

Ines Herceg