Novosti

20. obljetnica utemeljenja Vojnog ordinarijata

13. prosinca 2017. godine u Katedrali Uznesenja BDM i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu obilježena je 20. godišnjica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj.

Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan u koncelebraciji s nadbiskupima, biskupima, vojnim i policijskim kapelanima te drugim svećenicima iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Procesiji i misnom slavlju nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera OSRH general Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, izaslanik Predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U proslavi uspostave Vojne biskupije u Republici Hrvatskoj sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Počasno zaštitne bojne, Povijesne postrojbe te klape Hrvatske ratne mornarice i MUP-a.

Misno slavlje započelo je ulaznom procesijom koju je predvodila Počasno zaštitna bojna OS RH, u kojoj su sudjelovala tri službena stijega – Republike Hrvatske, Vatikana i Vojnog ordinarijata.

Mons. Jure Bogdan u propovijedi je naglasio kako odabir zagrebačke katedrale za proslavu 20. obljetnice Vojnog ordinarijata nije slučajan, jer su u njoj zgusnute mnoge uspomene na velikane iz hrvatske povijesti, od Zrinskih i Frankopana do blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića.

„Ova prvostolnica okuplja i ujedinjuje čitavu domovinu Hrvatsku prikazujući je svemogućem Bogu kao dar i prinos”, rekao je mons. Bogdan poručivši:

Ako jedan narod zaboravlja svoje branitelje, one koji su se za nj žrtvovali, onda se zajednički dom urušava i ne može dobro završiti. Važno je njegovati i promicati spomen na osobe i događaje iz Domovinskoga rata jer je to temelj naše slobode i neovisnosti.

Vojni ordinarijat osnovan je bulom svetog pape Ivana Pavla II. 25. travnja 1997. godine, čime je uspostavljena duhovna skrb za vjernike katolike u oružanim snagama i redarstvenim službama Republike Hrvatske. Jurisdikcija vojnog ordinarija proteže se na području cijele Republike Hrvatske i na mirovne snage u svijetu gdje djeluju hrvatski vojnici i policajci.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličale klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj i policijska klapa Sveti Mihovil, uz orguljašku pratnju Ivana Ščepanovića i Orkestra Oružanih snaga RH.

Tekst/Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja (Bernard Čović)

O autoru

Ines Herceg